Εκπαιδευτική Παρέμβαση
Αχαΐας, αυτόνομο μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων

[Όλη η προκήρυξη σε word εδώ: Αγων. Κάλεσμα_εμπλοκή ΔΣΑ ΕΛΜΕ Αχ_Εκπ. ΠαρέμβασηΑχ_8-5-14.doc ]

****

Αγωνιστικό κάλεσμα για πολλαπλή επιτυχία της Γεν. Συνέλευσης την Τρίτη 13 Μαΐου, 7.00μμ στο Εργ. Κέντρο Πάτρας για ΑΕΕ, κλπ.

Είναι αποφασισμένη από την προηγούμενη Γ.Σ. και μπορεί να «νομιμοποιηθεί» είτε τη Δευτέρα 13/5 είτε «επί τόπου».

****

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας θα αντέξει με συλλογική συγκρότηση παρά τα παλαιοκομματικά παιχνίδια «ΔΑΚΕ» και «Μετώπου» – Νέα εμπλοκή στη συγκρότηση του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ.

to-oneiro-tou-merintian-polemiko-imerologio
****

«…Πρέπει να το κατανοήσουμε όσο είναι καιρός. Το ζητούμενο δεν είναι η αλλαγή προσώπων. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή παραδείγματος. Όσο για το αγνωστικιστικό ερώτημα του σχεδίου εξόδου: ο δρόμος θα δώσει το νόημα, ο δρόμος θα δώσει το σχέδιο. Ήδη ο τόπος μας έγινε αβίωτος. Ο δρόμος θα γίνει ο βίος μας….». Ε. Β., μία συνάδελφος από άλλη ΕΛΜΕ

Ι) Για την ΑΕΕ

Το σκοινί του χρόνου μαζεύει εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για την κρίσιμη τελευταία συνεδρίαση των Συλλόγων Διδασκόντων για την ΑΕΕ. Πάνω από 65 σχολεία (από τα 80) απέρριψαν ιδεολογικά και πρακτικά την εθελοντική συμμετοχή τους στο «χαρακίρι» για τα σχολεία μας. Ομοίως 24 Δ/ντές και Δ/ντριες (θα μπορούσαν πολύ περισσότεροι). Όμως παρά το ελάχιστο διάστημα που απέμεινε, με την μέθοδο της «κάτι ως επιστράτευση» τυπικά έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας. Και τυπικά πιθανόν να οδηγηθούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων να «αξιολογήσουν» με τους απαράδεκτους από κάθε άποψη 15 δείκτες σε 7 τομείς.
Το σωματείο έδρασε συντονισμένα και με σχέδιο επί τρεις μήνες και πέτυχε το γνωστό αποτέλεσμα, που θα αποτελέσει και παρακαταθήκη για τον Σεπτέμβρη. Παρά τη νέα αναβολή για την διοικητική και επιστημονική-παιδαγωγική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα σε 2 φάσεις (η 1η τελειώνει 16 Μαΐου και η 2η τον Ιούλιο) η Κυβέρνηση της ΕΕ και του Κεφαλαίου προσπαθεί με αιχμή την υποχρεωτική απόρριψη του 15% του προσωπικού ανά Διεύθυνση να δημιουργήσει δεξαμενές μόνιμης κινητικότητας, απολύσεων, τρομοκρατίας, ατομικού ανταγωνισμού, πελατειακών σχέσεων νέου τύπου, κανιβαλισμού και προσπάθειας πλήρους απαξίωσης του συλλογικού που θα καταλήγει στην συρρίκνωση έως διάλυση των θετικών πλευρών του συνδικαλισμού.

ΙΙ) Για τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ μέχρι αρχές Ιουλίου

Παράλληλα επεξεργάζονται τακτικές ξαφνικού θανάτου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αν όχι σε όλα τα παρακάτω, σε αρκετά: α) κεντρικά ελεγχόμενη από το ΥΠΑΙΘ μαζικού τύπου «ανακατανομή όλων των οργανικών θέσεων» στα σχολεία, β) νέα αύξηση του διδακτ. ωραρίου (έχουν ψηφίσει από τον 2/2013 την μία ώρα έως το 2016, ενώ προϋπολόγισαν … δύο για το 2014! γ) Σχεδιάζουν να φέρουν στο τραπέζι πάλι την μερική τουλάχιστον «αναδιανομή των οργανικών θέσεων» που σταμάτησαν σιωπηρά και χωρίς εξηγήσεις πριν τις 20 Οκτώβρη του 2013. δ) Έχουν προϋπολογίσει για το 2014 αθροιστικά σε α/βάθμια και β/βάθμια συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων άλλες 1676. Έχουν ήδη αποφασιστεί 321 (71 Γυμν. & 33 ΓΕΛ), ενώ έχει αποφασιστεί το οριστικό κλείσιμο των 110 ΕΠΑΣ από 1 Σεπτέμβρη (2 στην Πάτρα). ε) Έχει ήδη από 28 Φλεβάρη του 2014 πάρει ΦΕΚ το Π. Δ. για τις «υποχρεωτικές μεταθέσεις», την ώρα που οι όποιες εθελοντικές δεν αναμένονται να έχουν γίνει πριν από τις 20 Ιούνη, εξού και ο προληπτικός εγκλωβισμός μας μέχρι 10 Ιούλη, ανεξάρτητα εάν θα γίνει ευρεία χρήση του φέτος ή όχι. Την ίδια στιγμή στο ν/σχ. για τις «λαϊκές αγορές» ο Υπ. Παιδείας πρόσθεσε δεκάδες σελίδες τροπολογιών μέσα στις οποίες υπάρχει και το παράλογο ξεχείλωμα του διδακτικού έτους και της μείωσης αργιών. στ) Είναι άγνωστο εάν αρχές Ιουλίου θα έχουμε με τη γνωστή μορφή της κατάργησης ειδικοτήτων νέες διαθεσιμότητες καθηγητών… Και μη ξεχνάμε: τα νέα μαθητικά δεδομένα μετά τα αποτελέσματα στην Α΄ ΓΕΛ και Α΄ ΕΠΑΛ … αφού το ΥΠΑΙΘ έχει σχεδιασμό να συρρικνώσει την μεταγυμνασιακή εκπαίδευση προωθώντας την κατάρτιση.

ΙΙΙ) Για την Συγκρότηση του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Στο Συμβούλιο υπάρχει «εμπλοκή» για τη θέση του Γραμματέα, μετά την αναμενόμενη παραίτηση του Παν. Μπ. (Εκπ. Παρέμβαση) και από το ΔΣ (είχε γνωστοποιηθεί και καταγραφεί στα πρακτικά από τον Γενάρη) και την άρνηση όλων τα παρατάξεων να βοηθήσουν σε δυο συνεδριάσεις για να έχει Γραμματέα το ΔΣ. Εμείς γνωρίζουμε τι είναι, που στηρίζεται, τι εκπροσωπεί και μέχρι που μπορεί να φτάσει η ΔΑΚΕ αυτής της περιόδου στην Αχαΐα. Γι’ αυτό και δεν περιμένουμε να ενδώσει στην πρόταση του Μετώπου να αποποιηθεί τον αντ/δρο για λίγους μήνες. Αλλά ας δώσουμε και εμείς τη δική μας οπτική.
1) Ως γνωστό για την συγκρότηση του ΔΣ στις αρχές Ιανουαρίου η Εκπ. Παρέμβαση ήταν η μόνη που δεν έβγαλε σχετική ανακοίνωση συνειδητά, την ώρα που έβγαλαν ανακοινώσεις όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, ενώ το «Μέτωπο» εξετράπη και σε ψεύδη, ενώ μερικά απ’ αυτά που ήθελε να πει τα λέμε σήμερα. Συγκεκριμένα κατηγόρησε το ΠΑΜΕ και την Εκπ. Παρέμβαση ότι «βγάλαμε τη ΔΑΚΕ στη θέση του Προέδρου», το οποίο αποτελεί τριπλό ψέμα: α) Η ΔΑΚΕ ήταν οριακά 1η δύναμη και επομένως στην 3η ψηφοφορία δεν χρειαζόταν τις ψήφους άλλης παράταξης για κάθε θέση που έβαζε υποψηφιότητα, εκτός και αν οι υπόλοιποι συνασπίζονταν εναντίον της έστω και με κάποιο σκεπτικό, πράγμα που δεν έγινε. β) Το ΠΑΜΕ ψήφισε όντως για πρόεδρο τον Σ. Ψ. στις δυο πρώτες συνεδριάσεις στη λογική της πίεσης για αναλογικό προεδρείο, χωρίς όμως να επηρεάσει άμεσα το αποτέλεσμα. Θα είχε νόημα αν το έκανε και στην 3η ψηφοφορία. γ) Η Εκπ. Παρέμβαση (για τους λόγους που θα εξηγήσουμε) δεν ψήφισε σε καμία φάση την ΔΑΚΕ στη θέση του προέδρου και μάλιστα ήταν η μόνη που δεν είχε καμιά εμπλοκή με υποψηφιότητα ή θετική ψήφο τόσο στην εκλογή προέδρου, όσο και αντιπροέδρου!!!
Η ηγεσία του Μετώπου έδωσε ρέστα εντός του ΔΣ, ώστε να πάρει 1 ή και 2 ψήφους από ΠΑΜΕ και Εκπ. Παρέμβαση για τις θέσεις του προέδρου ή αντιπροέδρου που έθεσαν υποψηφιότητα με τον περσινό πρόεδρο Θ. Σ. Εμείς ήταν βέβαιο για φέτος ότι αν το κάναμε «θα φτύναμε τα μούτρα μας», όταν καταγγέλλαμε τις αντιδημοκρατικές ενέργειες τόσο τον περσινό Μάη και κατεβάσαμε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για το συν. της ΟΛΜΕ, όσο και τον Σεπτέμβρη για αυτά που συνέβησαν τη 2η και 3η εβδομάδα της απεργίας με την ξεκάθαρη αλλαγή της απόφασης της Γ.Σ. στη Σύνοδο των προέδρων με την συνδρομή της ΠΑΣΚ/ΠΡΕΝ, χωρίς η Γεν. Συνέλευση των «500» να έχει δώσει τέτοια εναλλακτική εντολή.
2) Εμείς κατανοούμε γιατί η τωρινή ηγεσία του «Μετώπου» έβγαλε αυτή την τριπλή συκοφαντία. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μας αποδυναμώσουν. Αναγκαστήκαμε λοιπόν στην περσινή προεκλογική περίοδο να αναδείξουμε πολλά ζητήματα δημοκρατίας. Στα προηγούμενα μάλιστα προστέθηκαν τόσο η άρνησή τους να ανασυγκροτηθεί η Επιτροπή αγώνα με αφορμή την πρόωρη «εγκύκλιο μεταβολών σχολικών μονάδων» (είχαμε βγάλει δημόσια δύο καλέσματα), όσο αργότερα με την συλλογική άρνησή τους (αυτό που ευνοούσε την ΔΑΚΕ) να αποφασίσει η τακτ. Γ. Σ. της ΕΛΜΕ για ανανέωση των αντιπροσώπων της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας. Βεβαίως η άρνηση αυτή έγινε μέσα στην εκλογο-απολογιστική Γ.Σ. της ΕΛΜΕ, όπου η ΔΑΚΕ, η ΠΡΕΝ, αλλά και το ΠΑΜΕ Εκπ/κών και το «Μέτωπο» είχαν κοινή γραμμή. Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή την άρνηση; Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του «χώρου ΣΥΡΙΖΑ και φιλο-ΣΥΡΙΖΑ» σιωπούν ακόμα ηχηρά γι’ αυτό, ενώ για την όντως «αντικαταστατική» και συνδικαλιστικά και ηθικά συγκρότηση στο Νομ. Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ τις μέρες του Πάσχα «έφαγαν τα λυσιακά τους»-δικαίως.
3) Μετά από την νόμιμη εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου από τη ΔΑΚΕ (με 2 ψήφους) το Μέτωπο, η ΠΡ.ΕΝ. και το ΠΑΜΕ αρνούντο να πάρουν τη θέση του Γραμματέα, η Εκπ. Παρέμβαση έδωσε ως γνωστό μερική λύση, παρότι δεν της αναλογούσε (4η παράταξη) και επειδή διαβλέπαμε ότι θα έμενε το σωματείο ακέφαλο. Είναι γνωστό ότι όταν δεν υπάρχει πλήρης συγκρότηση στο 3μελές προεδρείο η ΔΑΚΕ δεν συμμετέχει ενεργά ποτέ και σχεδόν για κανένα θέμα και αποχωρεί από το ΔΣ. Κουβαλάει δηλ. παλαιοκομματικού τύπου και άκρως γραφειοκρατική αντίληψη για το σωματείο.
Θέσαμε υποψηφιότητα για λίγο καιρό (επικείμενη λήξη της διαθεσιμότητας, ΑΕΕ, τρέχοντα ζητήματα κλπ) στη θέση του Γραμματέα. Δεν ζητήσαμε να μας ψηφίσουν, αντίθετα προκαλέσαμε όλες τις παρατάξεις ότι εάν θεωρούν προβληματική αυτή τη διέξοδο, να μας καταψηφίσουν. Έτσι με το δικό μας μόνο ψήφο πήραμε τη θέση του Γραμματέα και παίξαμε το ρόλο που όλες και όλοι γνωρίζετε μέχρι και τις … αναπληρώσεις. Να σημειώσουμε εδώ πως σε όλες (μα σε όλες) τις θέσεις στο ΔΣ έχουν εκλεγεί άπαντες με τους ψήφους της παράταξής τους (2 ή 1) και όλες οι άλλες ψήφιζαν Λευκό.
4) Όταν την προηγούμενη Τρίτη (29-5) «συνεχίστηκε το «ίδιο βιολί», η Εκπ. παρέμβαση έβαλε μία πρόταση στο τραπέζι για λύση: την εκ περιτροπής υποψηφιότητα-εκλογή. Την πρόταση την είδε θετικά μόνο η ΠΡ.ΕΝ., αλλά δεν έχει ακόμα ευδοκιμήσει (ούτε τη Δευτέρα 5-5). Το Μέτωπο κάνει «αντιπερισπασμό» στην πρόταση και πετάει το μπαλάκι στην… ΔΑΚΕ (να μοιραστούν οικιοθελώς τον αντιπρόεδρο) και έτσι να συζητήσει για να πάρει το έργο του Γραμματέα (απίστευτο και όμως αληθινό). Η ΠΡ.ΕΝ. ζητάει συμφωνία για τις επόμενες περιόδους και έτσι μόνο θα συμμετέχει. Το ΠΑΜΕ αρνείται σταθερά οποιαδήποτε συμμετοχή, επειδή είναι τελευταία παράταξη (Στη Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας όμως πήραν με την 1η ψηφοφορία το Γραμματέα και ας ήταν και εκεί τελευταία στο ΔΣ!!!!).

*****

ΙV) Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε τελικά και ως συνήθως η … ΔΑΚΕ.

Όχι μόνο αρνείται να βοηθήσει μέσω του αντιπροέδρου, αλλά κατόπιν αποχωρεί και από το ΔΣ….. Έτσι φαίνεται να μένουν χωρίς εκτέλεση αποφάσεις της προηγούμενης Γ. Σ.:
α) Για ενιαίο σχέδιο για την ΑΕΕ μέχρι τέλος Μαΐου.
β) Η προκήρυξη διευκολυντικών στάσεων εργασίας οσάκις καλούνται ομάδες εργασίας (πρόκειται για μια νέα μέθοδο που επεκτείνεται παντού πλέον και σε όλο το δημόσιο).
γ) Το κάλεσμα νέας Γεν. Συν..
Επομένως η προαποφασισμένη από Γεν. Συνέλευση νέα Συνέλευση, αναγκαστικά καλείται από την πλειοψηφία του ΔΣ (υπόλοιπες παρατάξεις) και για νομιμοποιηθεί τυπικά ίσως να χρειάζεται και συνυπογραφή τουλάχιστον 148 συναδέλφων κατά την είσοδο στο Εργ. Κ. Εκτός και αν την παραμονή (Δευτέρα 12/5) βγει λευκός καπνός από τη Μανιακίου και συγκροτηθεί τουλάχιστον το τριμελές προεδρείο.
Σε περίπτωση πάντως που παραβρεθούν λιγότεροι από 148, η Εκπ. Παρέμβαση επιζητά το «μη χείρον», δηλαδή η συγκέντρωση να συζητήσει και να γίνει μετεξέλιξη της συγκέντρωσης σε επιτροπή αγώνα με βάσει τις αποφάσεις του κλάδου, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές την τελευταία περίοδο.

 

► Να επιτύχει η Γεν. Συνέλευση – Να πάρουμε αποφάσεις ανάτασης

► Το σωματείο θα λειτουργήσει συλλογικά στη βάση του πέρα από τα παλαιοκομματικά παιχνιδάκια

► Να πάρει ο κόσμος της εργασίας στους συλλόγους και στις γενικές συνελεύσεις την υπόθεση του διαρκούς αγώνα στα χέρια του

Πάτρα, 8-5-2014, https://eparemvasiax.wordpress.com