ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!

Θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, που επέμεινε μέχρις τέλους στην υλοποίηση του ν.4186/13 και συγκεκριμένα της «τράπεζας θεμάτων» και του νέου τρόπου προαγωγής στην Α΄ τάξη του Λυκείου, είναι οι μαθητές και μαθήτριες.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα, με πάνω από 23% των μαθητών και μαθητριών να παραπέμπονται για τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη, δείχνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις πραγματικές στοχεύσεις του ν.4186/13: να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στο Λύκειο ωθώντας τους βίαια στην πρόωρη κατάρτιση μετά το Γυμνάσιο και στη μαθητεία.
Οι πρόσφατες «διορθωτικές εξαγγελίες» του Υφυπουργού Παιδείας και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αποδείχθηκε ήδη πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη παραμένει μεγάλος, σε πολύ υψηλά ποσοστά (στο 80 ως 90% περίπου του αρχικού αριθμού). Οι οικογένειες ωθούνται στην παραπαιδεία. Οι φροντιστές «τρίβουν τα χέρια τους».

Καταγγέλλουμε για μια ακόμα φορά αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, που απορρέει από τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Απαιτούμε:
Α. Για τους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου, να επανέλθει ο προηγούμενος τρόπος προαγωγής και οι εξετάσεις το Σεπτέμβρη να διεξαχθούν αποκλειστικά με ενδοσχολικά οριζόμενα θέματα, χωρίς διαμεσολάβηση της «τράπεζα θεμάτων».
Β. Να μην υπολογίζεται ο βαθμός της Α΄ Λυκείου στην πρόσβαση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Γ. Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.
Δ. Κατάργηση του ν.4186/13.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να συνεχίσουν και να εντείνουν τις δράσεις τους για «μαθήματα αλληλεγγύης» προς τους μαθητές μας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Πρόεδρος                      Ο Γ. Γραμματέας

Θ. Κοτσιφάκης                              Γ. Δεμερδεσλής

Ο.Λ.Μ.Ε., Κορνάρου 2 & Ερμού
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255, FAX: 210 33 11 338
http://www.olme.gr, olme@otenet.gr
Αθήνα, 8/7/2014