Παρατηρήσεις για τις πρωτόγνωρες τοποθετήσεις στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι) Πολιτικο-συνδικαλιστική εισαγωγή

Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες χρονικά, αλλά και εν μέρει και ουσιαστικά, διαδικασίες υπηρεσιακών μεταβολών στην Δ.Ε. Οι φετινές τοποθετήσεις, που με βάση την ισχύουσα νομιμότητα (ΠΔ 50/96 και ΠΔ100/97) όφειλαν να έχουν γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου οδηγήθηκαν για το τέλος Ιουλίου και σχεδόν ολόκληρο τον Αύγουστο κυρίως εξ αιτίας της (προηγούμενης και τωρινής) ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ.
Η αρχή έγινε με την αδικαιολόγητη ίσως και ανομολόγητη καθυστέρηση της διαδικασίας μεταθέσεων. Κάποιοι σχεδιασμοί (π.χ. υποχρεωτικές μεταθέσεις) δεν βγήκαν, ενώ βγήκαν οι «σχεδιασμοί» των «βίαιων» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τις έμμεσες απειλές «εγκλωβισμού» χιλιάδων συναδέλφων, ενόψει νέων αντιασφαλιστικών μέτρων που απεργάζονται οι … τροϊκανοί και μνημονιακοί. Έτσι πέρασαν τους 3.100 οι φετινές συνταξιοδοτήσεις (122 στην Αχαΐα), κυρίως στις κλασσικές ειδικότητες. Συνολικά στην Αχαΐα και από 1/1/2013 έως σήμερα έχουμε περίπου 300 συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, απολύσεις και αποβιώσεις, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις υποχρεωτικές μετατάξεις στην πρωτοβάθμια εκπ/ση, ούτε φυσικά τις διαθεσιμότητες και μετατάξεις των «50» τεχνικών ειδικοτήτων…
Η συνέχεια οφείλεται είτε σε αμηχανία του νέου υπουργού, είτε σε δυστοκία, ίσως και σε πολιτικάντικους θεατρινισμούς με πραγματικές ή και εικονικές διαφωνίες. Ελάχιστες οι μεταθέσεις και σχεδόν μηδενικές σε ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04.01 (μηδέν και στην Αχαΐα). Όσες αποσπάσεις για κοινωνικούς λόγους η κατάσταση δεν «σώζεται» εάν δεν διεκδικηθούν (κυρίως μόνιμοι) διορισμοί. Η διορισμοί αναπληρωτών και ωρομισθίων δείχνουν μια παραπέρα νεοφιλευθεροποίηση του εκπαιδευτικού τοπίου.

ΙΙ) Οι διαδικασίες για πλήρωση οργανικής θέσης

Η καθυστέρηση έχει να κάνει και με δυσλειτουργίες στο ΠΥΣΔΕ (έλλειψη προσωπικού στη γραμματεία και άλλου τύπου καθυστερήσεις…) με αποτέλεσμα το ΠΥΣΔΕ για τον τελικό προσδιορισμό των οργανικών κενών και υπεραριθμιών (ΜΟΝΟ με 1η ανάθεση) θα ξεκινήσει επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα 4/8/2014 (δείτε την επίσημη ανακοίνωση από το ΠΥΣΔΕ Αχ. εδώ:  140725-Διαβιβαστικό για τον προγραμματισμό του ΠΥΣΔ Ε 2014_3_25-7-2014) και η άρση εκτιμώ ότι θα συμβεί το πιθανότερο ή την Πέμπτη 7/8 το απόγευμα ή την Παρασκευή 8/8 το μεσημέρι. Μπορείτε να δείτε τον τελευταίο σχέδιο κενών και υπεραριθμιών (θα γίνουν διορθώσεις) – (4-8-2014) Εγινε διόρθωση και το το τελικό είναι αυτό:   140804-ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ-ΚΕΝΑ_08_ver4
Εκεί θα γίνει κατά προτεραιότητα άρση μόνο σε επίπεδο ομάδας και μετά σε όμορες. Όμορες δεν υπάρχουν (ακόμα) στις πρώην Α΄ (Καλλικρατικός Δήμος Πατρέων) και Δ΄ Αχαΐας (Καλλικρατικοί Δήμοι Ερυμάνθου και Δυτ. Αχαΐας). Υπάρχουν δυο ομάδες στην πρώην Β΄ Αχαΐας (Καλλικρατικός Δήμος Αιγιαλείας) και τρεις στην πρώην Γ΄ Αχαΐας (Καλλικρατικός Δήμος Καλαβρύτων). Τότε φαίνεται ότι θα ανακοινωθούν τόσο ο πίνακας άρσης οργανικών υπεραριθμιών, όσο και ο πίνακας με τα «εναπομείναντα οργανικά κενά» (από 12 έως 23 διδ. ώρες και φέτος όχι για προσωρινές τοποθετήσεις τα κάτω των 12 διδ. ωρών).
Στις διαδικασίες αυτές θα λάβουν μέρος: 1) Οι συνάδ. που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας (περίπου 260) (κατ’ αρχήν εθελοντικά), 2) Οι συνάδελφοι που δεν έκαναν άρση της υπεραριθμίας (απολύτως εθελοντικά), 3) Οι συνάδελφοι που έχουν κάνει αίτηση βελτίωσης (απολύτως εθελοντικά) και 4) οι (λίγοι) συνάδελφοι που ήλθαν με μετάθεση (κατ’ αρχήν εθελοντικά).
Οι συνάδ. αυτοί θα διεκδικήσουν σε όλη την περιοχή (Νομός Αχαΐας) και με τετραπλή συνεξέταση μόνο τα «εναπομείναντα οργανικά κενά». Οι συνάδελφοι κάνουν δηλώσεις προτίμησης τόσο μεταξύ των γνωστών «εναπομεινάντων κενών», όσο και άλλων, όπου είναι πιθανό να δημιουργηθεί από αιτούμενους βελτίωση με περισσότερα μόρια. Τα μόρια για βελτιώσεις  και οριστικές τοποθετήσεις είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Αχαΐας και τα αναρτούμε και εδώ: Ανακοινοποίηση-πινάκων βελτίωσης και Οριστ. Τοποθέτησης_ΔΔΕΑχ_2014-2015_140721_MORIA ANAKOINOPOIHSH 3, (Δείτε την νέα ανακοινοποίηση στις 87-8-2014 εδώ: 140808_MORIA ANAKOINOPOIHSH 4_8-8-2014) όπως και αυτά από τις μεταθέσεις εδώ: Μεταθέσεις-ΔΕ-2014_23-7-2014_140725-ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤ ΔΕ 2014
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι γίνει κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 10 και 25 Αυγούστου, ίσως και αργότερα εάν έχει προϋπάρξει (πρέπει) περίοδος ενστάσεων.
Σημείωση: Στην φάση αυτή προηγούνται οι συνάδ. της ειδικής κατηγορίας των γνωστών μακροχρόνιων ασθενιών που έχουν πιστοποίηση από β/βάθμια υγειονομική επιτροπή (οι ίδιοι, ο/η σύζυγος ή νόμιμο τέκνο) και έχει υπάρξει έγκριση Υ.Σ. (ΚΥΣΔΕ ή ΠΥΣΔΕ), συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους.

ΙΙΙ) Προσωρινά κενά, λειτουργικά υπεράριθμοι, συμπληρώσεις διδ. ωραρίου και αποσπάσεις

Μια παρενέργεια, ίσως και θετική (θα το δείξει η πράξη) είναι ότι οι προσωρινές τοποθετήσεις (όσων είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ ή τυχόν νεοδιόριστοι) θα γίνουν ενιαία με τις άρσεις των λειτουργικών υπεραριθμιών. Κατά την προσωπική μου γνώμη (θα εφαρμοστεί στην Αχαΐα μάλλον για πρώτη φορά) οι τοποθετήσεις αυτές οφείλουν να γίνουν ενιαία και κατ’ αναλογία των «οργανικών υπεραριθμιών», σύμφωνα και με τα ΠΔ50/96 και 100/97. Λειτουργικά υπεράριθμοι θα είναι κατ΄αρχήν όσοι δεν συμπληρώνουν με την Α΄ και Β΄ ανάθεση της 1ης ειδικότητας αλλά και με την Α΄ και Β΄ ανάθεση της 2ης ειδικότητας, τουλάχιστον 12 διδ. ώρες στο σχολείο τους κατά την κατανομή. Για 1η φορά στην κατανομή δεν θα συμμετέχουν λογικά όσοι είναι ακόμα στη «διάθεση του ΠΥΣΔΕ».
Όσοι συνάδελφοι θα έχουν οργανική θέση πρέπει να διεκδικήσουν μόνο λειτουργικά κενά ίσα ή πάνω από 12 διδ. ώρες, ενιαία με όσους είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ που θα διεκδικήσουν αυτά, αλλά και κενά κάτω των 12 διδ. ωρών (όπως κλασσικά).
Κατά την γνώμη μου πρέπει να παίρνουν μόνο ένα σχολείο (όπως πέρσι που έγινε ευρεία χρήση της άρσης της λειτουργικής υπεραριθμίας). Οι συμπληρώσεις διδ. ωραρίου πρέπει να γίνει ισότιμα και ενιαία με όλους (όσους δεν είναι λειτουργικά υπεράριθμοι και οφείλουν να συμπληρώσουν το διδ. ωράριο. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει προβλεπτεί μοριοδότηση (μέχρι στιγμής), αλλά υπάρχουν για την δίκαιη κατανομή στο ΠΥΣΔΕ κριτήρια από την κείμενη νομοθεσία: 1) Συμπλήρωση στην ίδια ομάδα και κατά προτεραιότητα στον ίδιο Δήμο και κατόπιν στο ίδιο Δημοτικό Διαμέρισμα, ξεκινώντας ομόκεντρα από τα διπλανά σχολεία, αρκεί να «κουμπώνουν» με μια ευελιξία οι διδ. ώρες και εάν δεν έχει γίνει αίτηση για συμπλήρωση σε μακρινό σχολείο. Στην ανάγκη μόνο σε όμορη. 2) Οι συμπληρώσεις με 2η ειδικότητα γίνονται μόνο στην ίδια ομάδα σχολείων. 3) Για καλύτερη και δικαιότερη συμπλήρωση είναι ορθό να γίνουν και να ληφθούν υπόψη σχετικές αιτήσεις που θα διευκολύνουν τα προηγούμενα. 4) Με τις τοποθετήσεις αυτές δεν θα χρειαστεί να φτάσει η μη αιρετή πλειοψηφία στο περσινό φαινόμενη να ξανα-τοποθετεί σε μακρινά σχολεία συναδέλφους που είχαν ήδη τοποθετηθετηθεί…

IV) Τελικές σημειώσεις

Σημείωση 1η: Οι ακριβείς διαδικασίες, αλλά και οι χρονικές προθεσμίες εννοείται ότι καθορίζονται από τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ

Σημείωση 2η: Για τις κοινές ειδικότητες με την αβάθμια (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ1-20 και ΠΕ32) το ΠΥΣΔΕ οφείλει με μεγάλη όμως φειδώ – και όχι όπως πέρυσι που υπήρχε ξεκοκάλισμα διδ. ωρών, να έχει προαποφασίσει πως θα γίνει η διαδικασία ολικών διαθέσεων στην Α/βάθμια. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να παρατυπήσει στην υπάρχουσα νομοθεσία (ταυτόχρονη άρση της λειτουργικής υπεραριθμίας σε Β/βάθμια και Α/βάθμια εκπ/ση σε επίπεδο ομάδας και όμορης ομάδας). Για λόγους πολλαπλών διευκολύνσεων θα μπορούσε να αναρτήσει πριν τις σχετικές διαδικασίες ανακοίνωση εθελοντικών ολικών διαθέσεων στην α/βάθμια (με ή χωρίς οργανική θέση) και με δήλωση σε ομάδες δημοτικών σχολείων που ανήκουν χωροταξικά στις αντίστοιχες της Β/βάθμιας με γραπτή απόφαση του αντίστοιχου ΠΥΣΠΕ. Έτσι δεν θα συμβούν τα περσινά φαινόμενα να γίνεται από το ΠΥΣΠΕ τοποθέτηση σε ίδιες ή μη όμορες ομάδες, παραβιάζοντας και την απόφαση του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας, αλλά κυρίως και την σχετική νομοθεσία (άρση λειτουργικής υπεραριθμίας).

Σημείωση 3η: Τοποθετήσεις αιτούμενων απόσπαση λογικά δεν θα μπορεί να γίνει πριν τελειώσουν οι προηγούμενες διαδικασίες. Θα μπορούσαν να γίνουν (με την υπάρχουσα νομοθεσία) πριν τις συμπληρώσεις του διδ. ωραρίου με δυο (όχι εναλλακτικές) προϋποθέσεις: 1) Τα κενά που θα διεκδικήσουν να έχουν τουλάχιστον 12 διδ. ώρες και τα κενά που θα αφήσουν να είναι κάτω των 12 διδ. ωρών και 2) Δεν θα τοποθετήσει εκεί το ΠΥΣΔΕ χωρίς αίτηση κανένα συνάδελφο από σχολείο ίδιας ή μη όμορης ομάδας (όπως έγινε πέρισυ). Εξάλλου το ΥΠΑΙΘ φέτος διαλαλεί διορισμούς…

* Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας είναι αναπληρωματικό αιρετό μέλος στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας, ενώ ήταν τακτικό αιρετό μέλος στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας από 1/1/2011 έως τέλος Μαΐου του 2014, όπου και παραιτήθηκε οικιοθελώς για λόγους εναλλαγής.

Πάτρα, 28/07/2014