Το κείμενο που ακολουθεί είναι η συμπυκνωμένη έντυπη διακήρυξή μας που μοιράστηκε στα σχολεία της β/θμιας εκπ/σης τηςΑχαΐας.
********

Αγωνιστική Ενότητα για Παρέμβαση

στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας & ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας

ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ, Εκπ. Παρέμβαση Α΄ & Αγων. Παρέμβαση Β΄Αχ., Αγων. Παρέμβαση Α΄& Ρ.Α.Σ. Β΄ Αιτ/νίας.

 

Στη μνήμη των συναγωνιστών μας

Γιάννη Κωστόπουλου & Λίτσας Χουσάκου

 

«Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα και απλά»

…Είναι οι αγώνες που δίνονται, οι μάχες που κερδήθηκαν (π.χ. μη εφαρμογή υποχρεωτικών μεταθέσεων, καθυστέρηση αξιολόγησης) και αυτές που χάθηκαν απέναντι σε μια λερναία ύδρα κυβερνήσεων οδοστρωτήρα του λαού μας που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε απλά τον κόσμο: Ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση, αλλά και αξιοπρέπεια, αγώνας, αλληλεγγύη είναι λέξεις που η γενιά μας ξαναμαθαίνει από την ιστορία που γράφει η ίδια στους δρόμους στους χώρους δουλειάς στα Πανεπιστήμια και τα σχολειά.

…Είναι οι Καθαρίστριες έξω από το υπουργείο οικονομικών, οι Διαθέσιμοι και Απολυμένοι συνάδελφοι Εκπαιδευτικοί, οι Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν υπέκυψαν στις σειρήνες της αξιολόγησης,  οι αξιοπρεπείς διευθυντές στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και κάποιοι στην Εκπαίδευση, που  θύμισαν στο Μητσοτάκη ότι υπάρχει Χώρα που λέγεται Ελλάδα και έχει σύνταγμα. Είναι ο λαός έξω από την ΕΡΤ απέναντι στην λογική της δικτατορίας του μαύρου, στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια απέναντι στην συγκυβέρνηση Μπαλτάκου-Σαμαρά-Βενιζέλου, απέναντι στο δεξί χέρι του συστήματος, την δολοφονική φασιστική χρυσή αυγή.

Διαλέγουμε λοιπόν, συνάδελφοι, σήμερα παρά ποτέ το δρόμο του αγώνα της αλληλεγγύης και κυρίως της αξιοπρέπειας… Συνεχίζουμε στον δρόμο της αξιοπρέπειας. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε όλους τους συναδέλφους και τον κλάδο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όσα ζούμε σήμερα δεν είναι ο πάτος του βαρελιού – είναι μια ενδιάμεση στιγμή. Απο την Μεγάλη Ύφεση του 2009 εώς σήμερα, η κρίση έδωσε την ευκαιρία στην αστική τάξη να ικανοποιήσει τις πάγιες επιδιώξεις της σε βάρος των εργαζομένων. Σε αυτή την επίθεση είχε συμμάχους το ξένο κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του (Ε.Ε, Ε.Κ.Τ, Δ.Ν.Τ, ΝΑΤΟ). Τα μέτρα που προκύπτουν από το 2010 και μετά δεν αφορούν απλώς την απομείωση των δημοσίων δαπανών, των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Πολλά από τα μέτρα είχαν βέβαια αυτόν τον χαρακτήρα, όπως η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των δαπανών για δημόσια έργα και κυρίως η ελλάτωση στις κοινωνικές δαπάνες….

Οι αιρετοί των συμβουλίων ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων…) μέχρι τώρα:

  • εφάρμοζαν την κείμενη νομοθεσία προστατεύοντας τους εργαζομένους.
  • παρακολουθούσαν τι προωθούσαν οι κυβερνήσεις ενημερώνοντας τον κλάδο.
  • προετοίμαζαν το σωματείο ως “κοινωνικό συνομιλητή» του κράτους.

δεν συγκρούονταν ανοικτά με την διοίκηση.

  • οι περισσότεροι επικεφαλής ρεφορμιστικών και φιλελεύθερων παρατάξεων στον κλάδο, κατάργησαν κάθε έννοια συλλογικής υπεράσπισης και μετέλλασσαν την παρέμβαση τους στα Υ.Σ κυρίως σε προίκα δική τους και της παραταξής τους.
  • ακόμα και αριστεροί αιρετοί αρκετές φορές ξέπεφταν σε σκέτη καταγγελιολογία και ατελέσφορη κινδυνολογία, ενώ λίγοι προετοίμαζαν τα μέλη του σωματείου για τις αναγκαίες μάχες της »επόμενης μέρας» και πολύ περισσότερο λίγοι κάλεσαν τους συναδέλφους να σπάσουν το »άδυτο» των Υ.Σ και να ασκήσουν δημοκρατικό έργο σε θέματα που τους αφορούσαν άμεσα (όπως π.χ. τον Ιούνη του ’13 για τα δήθεν πλεονάσματα…).

Η ρήξη του μετωπικού σχήματος στην Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα.

«..έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι και να λένε: Τέτοια ποιήματα σου φτιάχνω εκατό την ώρα..»

…Στην μνημονιακή εποχή, το ζητούμενο είναι να εκλεγούν αιρετοί, οι οποίοι θα συντελούν με την σκέψη και την δράση τους στην συλλογική αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος και ταυτοχρόνως να εκφράζουν με υπόδειγμα προς τους εργαζομένους στην πολιτική αρχή του δημοκρατικού ελέγχου των Υ.Σ. Έτσι, προκειμένου να υπάρχει κριτική στήριξη κοινών συνδυασμών, θέσαμε ως παράταξη τα εξής προαπαιτούμενα:

► Στους συνδυασμούς, δεν θα περιλαμβάνονται διευθυντές από την στιγμή που που ξεκίνησε η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας και σχεδιάζεται να αρχίσει η αξιολόγηση των συναδέλφων, όπου οι διευθυντές θα έχουν κεντρικό ρόλο.

► Να ξεκαθαριστεί τώρα η στάση μας για τις επερχόμενες κρίσεις των Διευθυντών το ερχόμενο Καλοκαίρι του 2015. Σε περίπτωση που δεν θα αποκλεισθούν οι αιρετοί και δεν έχει ανατραπεί η αξιολόγηση να σκληρύνουμε τη στάση μας μη βαθμολογόντας.

► Ο αιρετός θα είναι ανακλητός ανά πάσα στιγμή από τις γενικές συνελεύσεις.

► Ο αιρετός θα ενημερώνει αναλυτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μονο την παραταξή του, αλλά ολόκληρο τον κλάδο με όλα τα μέσα (δια ζώσης και ηλεκτρονικά).

► Θα απαιτεί, σε συνεδριάσεις του Υ.Σ για σοβαρά θέματα την ανοικτή δημοκρατική παρακολούθηση από συναδέλφους, ρισκάροντας την καθαιρεσή του, ακομα και την ποινική του δίωξη (υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην Ηλεία).

► Να υπάρχει εναλλαγή κατά μικρότερα χρονικά διαστήματα (όπως συμβολικά έκανε πράξη ο δικός μας αιρετός της Παρέμβασης, δίνοντας οικιοθελώς σχεδόν ολόκληρο τον ενεργό 2ο χρόνο στις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα προαπαιτούμενο), ώστε να μη μετατρέπεται αυτός σε «παράγοντα» και οι συνάδελφοι σε «πελάτες» (όπως καθιέρωσαν στην πράξη οι αιρετοί των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ).

..Η βασικότερη αιτία – της παρούσης ιστορικής στιγμής – είναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας γιγαντωθεί απότομα από ένα κόμμα του 3% σε κόμμα του 28-30%, έχοντας αδύναμη εως τώρα οργανωτική συγκρότηση και χαλαρούς δεσμούς με την μάζα των ψηφοφόρων του, προσδοκά να κυριαρχήσει στο συνδικαλιστικό κίνημα, απαλλαγμένος από φωνές κριτικές και «αιρετικές» που μπορεί να αμφισβητήσουν την μελλοντική τους κυβερνητική πολιτική μέσα στα σωματεία και Υ.Σ.

Έτσι, πέρα από την μη δέσμευση για το νέο πλαίσιο που προτείναμε σε κοινή μας συνάντηση στην Πάτρα (με εκπροσώπους και από τους τρεις νομούς) εν όψει της προσπαθειας επιβολής των πολλαπλών αξιολογήσεων, βρεθήκαμε μπροστά, αντί για  δεσμεύσεις ανά σχήμα, τις 2 επόμενες μέρες και στο «παρα πέντε» σε ένα μηχανισμό που «δεν άκουγε» και γενικολογούσε…

Ιδού οι υπεύθυνοι για την αποδυνάμωση και του κοινού μετώπου στα Υ. Σ. που κατακτήθηκε χρόνια τώρα στη Δυτ. Ελλάδα…

Ερωτήματα για κάθε συνάδελφο/-σσα λοιπόν που χρειάζονται απαντήσεις

«Σ΄όλες τις καρδιές, σ’ όλα τα χείλη. Έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη»

►Γιατί αρνούνται να δεσμευτούν στα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και περιορίζονται σε γενικόλογες διαπιστώσεις;

►Ποιούς ωφελεί ο «μικρομέγαλος εγωισμός», λίγο πριν «κυβερνήσει» η νέα ΔΗΜΑΡ, με μια νέα μορφή κυβερνητικού συνδικαλισμού που η τοπική ηγεσία των ΣΥΝΕΚ κατάφερε να προετοιμάσει, χωρίς να το συνειδητοποιήσει ούτε η βάση τους;

► Υποστηρίζοντας έναν μελλοντικό κυβερνητικό αιρετό, θα μπορέσει το εκπαιδευτικό κίνημα να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης, δημιουργώντας διεκδικητικό κλίμα απο την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του;

Το ενωτικό μας κάλεσμα

«Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου»

Απέναντι σε όλα αυτά, έχοντας μια συνέπεια λόγων και πράξεων, τα σχήματα των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων Δ.Ε στην Αχαϊα και την Δυτική Ελλάδα, επιμένοντας στην ενότητα από την βάση του κόσμου της εκπαίδευσης, του κόσμου του αγώνα και απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα τους ανεξάρτητους αγωνιστές, σε όλους τους αριστερούς, σ’ όλο τον κλάδο που αντιστέκεται, σε κοινή συσπείρωση στα σχολεία, στο σωματείο, στις επιτροπές αγώνα, στους δρόμους, στις δράσεις όπως:

κάναμε και από την αρχή της κρίσης…, τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της απεργίας του Μάη 2013…, συμμετείχαμε ενεργά, στηρίξαμε και πήγαμε εως το τέλος την απεργία του Σεπτεμβρίου 2013…, αρνηθήκαμε την αξιολόγηση και πρωταγωνιστήσαμε στα γεγονότα κατά της αυτοαξιολόγησης των σχολείων ενεργά και με τη φυσική μας παρουσία στους συλλόγους και την διοίκηση, αλλά και με κείμενά μας…

 

Βασικές αρχές – πλαίσιο για δράση στη νέα περίοδο

«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»

Επαναφέρουμε στα Υ.Σ. εκτός των άλλων το σύνολο των αιτημάτων που αποφασίστηκαν στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ καθώς και τις πρόσφατες Γεν. Συνελεύσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ, με  εξειδεικευμένη εναντίωση:

στο επερχόμενο νέο μισθολόγιο (φτωχολόγιο)–βαθμολόγιο (σφαγείο) με περισσότερους βαθμούς, μικρότερους βασικούς και εισαγωγή των bonous  για τους λίγους, που πρόκειται να κατεδαφίσει πλήρως την ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη…, αλλά και στο αντιδημοκρατικό πειθαρχικό δίκαιο, που καταργεί το «τεκμήριο της αθωότητας»…, στην πολλαπλή αξιολόγηση που απομειώσει μισθό και την όποια παιδαγωγική μας ελευθερία… και θα γίνει ο σταθερός μηχανισμός συρρίκνωσης σχολικών μονάδων μαζί με το δήθεν «Νέο Σχολείο»…

Στο έμμεσο διωγμό των καθηγητών, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα… Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, κατοχύρωση της προϋπηρεσίας, ώστε να οδηγεί σε διορισμό. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Να επιστρέψουν πίσω όλοι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα…  

Στις κρατικές εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια … καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ενωτική ταξική κατεύθυνση να στηρίξουν τα αιτήματα:

►Να επιστραφούν οι εκλογές στα συνδικάτα,

►Να αποτελεί το δίκαιο και η ισονομία βάση και όχι η επιλεκτική νομιμότητα.

►Να μη αποδέχονται τα Υ.Σ. τους συνεχείς αιφνιδιασμούς του Υπουργείου.

► να αυξηθεί ο αριθμός των αιρετών στα Υ.Σ. ώστε να αποτελούν πλειοψηφία,

► να επανέλθουν οι αρμοδιότητες των πειθαρχικών σ’ αυτά,

► να παρακολουθεί εκπρόσωπος του συνδικάτου οσάκις το επιδιώκει, παράλληλα με τις μάχες ανατροπής όλου του αρνητικού πλαισίου και στην εκπαίδευση.

► Να είναι ανοικτά όταν καθορίζονται τα πλαίσια αποφάσεων είτε στο σώμα των εκπαιδευτικών, είτε σε ειδικά στρώμματα (π.χ. αναπληρωτές, ωρομίσθιους), είτε σε ειδικότητες (π.χ. διαθέσεις σε α/βάθμια)…

Αγωνιζόμαστε λοιπόν για την υπεράσπισή τους, αλλά και την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων [Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις αγωνιστών εκπαιδευτικών – συνδικαλιστών]…

…Τέλος είναι αναγκαία η κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων που πηγάζουν απο αυτά, η άμεση παύση πληρωμών προς όλους τους τοκογλύφους – δανειστές και η μονομερής διαγραφή του χρέους – εκτός αυτού πρός τα ασφαλιστικά ταμεία -, η σεισάχθεια, η αυτοδύναμη οικονομία, η ρήξη με Ε.Ε. και ΔΝΤ… Η ανάγκη αυτή συνδέει τα άμεσα αιτήματα των εκπαιδευτικών και εργαζομένων με τον αγώνα του λαού για την αποτίναξη της κηδεμονίας της Ε.Ε, Ε.Κ.Τ, και  Δ.Ν.Τ.

Αγωνιστική Ενότητα για Παρέμβαση στα Υ.Σ.

Τα Ψηφοδέλτια

Για: ΠΥΣΔΕ Αχαΐας, ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας & με (*) ΚΥΣΔΕ

 

Από Αχαΐα

1) Αγγελοκωστόπουλος Ευάγγελος*, ΠΕ03,      10ο Γυμν. Πάτρας                                         

2) Αθανασίου Παντελής,                    ΠΕ04.02, 1ο Γυμν. Αιγίου & απ. ΓΕΛ Δάφνης

3) Βολτέας Κωνσταντίνος*,               ΠΕ17.07, 9ο ΕΠΑΛ Πάτρας &                                 

4) Καλλιμάνη Αθηνά,                         ΠΕ19,      8ο Γυμν. Πάτρας

5) Κουτές Βασίλειος*,                       ΠΕ11,       Γυμν. Δάφνης & ΓΕΛ  Δάφνης                                                                                             

6) Μαστραπά Θεοδώρα (Δώρα)*,      ΠΕ02,      ΓΕΛ Καμαρών                                              

7) Μούρτζη Βασιλική (Βάσω)*,        ΠΕ02,       Γυμν. Κ. Αχαΐας (απ. 20ο Γυμν. Πάτρας)      

8) Μπελερή Κωνσταντίνα,                 ΠΕ02 ,     7ο ΓΕΛ Πάτρας

9) Μπούρδαλας Παναγιώτης*,          ΠΕ04.01,  Γυμν. Χαλανδρίτσας                                

10) Ντίρλης Αθανάσιος,                    ΠΕ06,       7ο Γυμν. & 3ο Πάτρας         

11) Τεκτωνίδου Δόμνα,                      ΠΕ19,       3ο ΓΕΛ  Πάτρας   

Και από Αιτωλοκαρνανία για ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας

12) Ζαραβίνας Μιχαήλ*,                  ΠΕ11,        Γυμν. Θέρμου

13) Καζάνης Νεκτάριος*                 ΠΕ17.07,     ΕΠΑΛ Κατοχής (απ. ΕΠΑΛ Κ. Αχ. & Γ. Ψωφίδας)

14) Κορδάτος Κωνσταντίνος*,        TE01.02,    ΕΠΑΛ Καινουργίου

15) Λογκιζίδου Κυριακή (Καίτη),    ΠΕ11,         Γυμν. Θέρμου

16) Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος*,     ΠΕ02,  ΓΕΛ Αιτ/κού (απ. Γ. Χαλανδρίτσας & 10ο ΓΕΛ Πάτρας)

17) Τσιλίκης Βασίλειος,                   ΠΕ18.18,         1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου

 

Είναι η ώρα να  βγούμε μπροστά &  να κάνουμε την Ανάγκη  Ιστορία…

 

Ψηφίζουμε αταλάντευτα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στο ΠΥΣΔΕ Αχαϊας,  ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας & ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας

& Για ΚΥΣΔΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Συγκρότημα Τεμπονέρα, 5 Νοέμβρη, 8.00πμ-5.00μμ

 

Οκτώβρης 2014