Εκπαιδευτική Παρέμβαση Α΄Αχαΐας

Αυτόνομο μέλος του πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων Δ. Ε.

Οι μαθητές, απλά, έχουν απόλυτο δίκιο

[Κατεβάστε για διακίνηση την ανακοίνωση σε word: oi-ma8ites-ala-echoun-apolyto-dikio_ekpParemvasiach_11-11-2014 ]

«ΟΧΙ στό ¨νέο¨Λύκειο.

Είμαστε μαθητές, όχι ρομπότ»

Σύνθημα σε Λύκειο

Τα σημερινά παιδιά, μπορούν να γίνουν «γονείς» των πιο καλών μας ιδιοτήτων: Της αλληλεγγύης, του συλλογικού ανυποχώρητου αγώνα, της απάιτησης να ζούμε «απροσκύνητοι» και σύμφωνα με τις πρωτόγνωρα πνευματικές, επιστημονικές και υλικο-τεχνικές δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Για τη σημερινή νεολαία – στην πλειοψηφία της αυριανή εργατική τάξη – τα διεθνή (ΔΝΤ κλπ) και Ευωπαϊκά κέντρα (Ε.Ε.) και οι ντόπιοι έπαρχοι διαμορφώνουν μια μεσαιωνικού τύπου επιβίωση: άγρια εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία, «εθελοντισμό», σχετική μορφωτική εξαθλίωση, μετανάστευση…

Οι μαθητές μας,οι πιο βαριά εργαζόμενοι πλέον, κουρασμένοι και αγχωμένοι μέσα στο αντιφατικό «κοινωνικό» «νέο» σχολείο της λίγης γνώσης και της πολλής αμάθειας της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του σκληρού «νέου» λυκείου ειδικού προθάλαμου των διαλυόμενων και εμπορευματοποιούμεων ΑΕΙ, της τρέλλας και των υπερφροντησστηρίων τόλμησαν να εκφραστούν και να αντιδράσουν. Βγήκαν πλέον στους δρόμους…

Εκεί συναντούν φοιτητές, τη «βάρδια» των ΙΕΚ, τους ανέργους, τους καλεσμένους απλήρωτους «εθελοντές», τους τεραωρίτες, τους πενταμηνίτες, εποχιακούς, τους εργασιακά «βιασμένους» της μαύρης εργασίας, τους άστεγους, τους μετανάστες….

Ο υπουργός – κατ΄ όνομα – Παιδείας, Α. Λοβέρδος, παραγγέλνει εισαγγελικές παρεμβάσεις για τις μαθητικές κινητοποιήσεις που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις για να διαπιστώσει – δήθεν – αν όντως πρόκειται για κινητοποιήσεις που οργανώνονται από μαθητές. Σε αυτή την εκστρατεία τρομοκράτησης της νέας γενιάς και ποινικοποίησης των αγώνων της, βρίσκει πιστούς υπηρέτες, από τα όργανα κρατικής καταστολής μέχρι και «καλοθελητές» Διευθυντές σχολείων οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν να παραδώσουν στα χέρια της Αστυνομίας τους μαθητές τους ως κοινούς εγκληματίες!

Απέναντι στη νέα γενιά η κυβέρνηση εξαπολύει την ωμή καταστολή. Στόχος της να υποτάξει και να τρομοκρατήσει το μαθητικό κίνημα πριν ακόμα συγκροτηθεί σε ρεύμα αντίστασης απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το Δημόσιο Σχολείο και καταδικάζει τη νέα γενιά στην αμάθεια και την ανεργία. Η κυβερνητική πολιτική δεν διστάζει να αντιμετωπίσει ως «εχθρό λαό» ακόμα και τη νέα γενιά!

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια καταστολής του μαθητικού κινήματος από τη μεριά της κυβέρνησης και μερίδας της διοίκησης. Απέναντι στη πολιτική που συντρίβει το Δημόσιο Σχολείο, που αποκλείει τη νέα γενιά από την πρόσβαση στη μόρφωση, που καταδικάζει το λαό και τη νεολαία στην ανεργία και την ανέχεια, οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και πάλης.

Από κοινού μαθητές, εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και (Όσο) Δωρεάν Σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς και του λαού!

Οι καθηγητές στα σχολεία, ΟΙ ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ, οι σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων, τα εργατικά συνδικάτα (αν θέλουν να μη τα καταργήσουν de facto & de jure τρόϊκα, κυβέρνηση και κεφάλαιο), οι λαϊκοί φορείς, οι δημοκράτες διανοούμενοι & καλλιτέχνες να προασπίσουν το δίκαιο μερικό και πρωτόλειο ξέσπασμα των μαθητών. Να γίνουν ασπίδα στους εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘ, στο κάλεσμα της κυβέρνησης για δικαστικές διώξεις, στην αστυνομική βία, στην πρακρατική προβοκάτσια, στις μιντιακές «ειδήσεις», στην τρομοκρατία των νεοφασιστών, στην απάθεια και το «πλύσιμο των χεριών»…

Πριν είναι και πάλι αργά, γιατί οι μαθητές, απλά, έχουν απόλυτο δίκιο….

Πάτρα, 11 Νοέμβρη 2014