Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Α΄ Αχαΐας, Αυτόνομο μέλος των Παρεμβάσεων, Συσπειρώσεων Δ.Ε.

 

Περίεργη συγκρότηση του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας. Και σημαδιακή;

Το Μέτωπο άφησε τον Γραμματέα στη ΔΑΚΕ, κι αυτή τον αντ/δρο στο Μέτωπο

«Τόνα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυό το πρόσωπο;»

Ως γνωστόν η Εκπ. Παρέμβαση Αχαΐας προκρίνει την προγραμματική συγκρότηση του προεδρείου από την εποχή της ίδρυσής της, αρκεί να μην είναι δήθεν, να υπάρχει πραγματικό υπόβαθρο και συγκεκριμένοι στόχοι. Αν αυτά δεν υφίστανται, είμαστε υπέρ του λειτουργικού προεδρείου. Το ίδιο  κάναμε πέρισυ, το ίδιο και φέτος (παρά την παραπληροφόρηση του Μετώπου ότι ειδικά φέτος είμασταν με το αναλογικό προεδρείο (sic).

Τι συνέβη λοιπόν φέτος; Μια σειρά από δήθεν, αντιφάσεις, ίσως και μελλοντικές σκοπιμότητες, τόσο από το Μέτωπο, όσο και από την ΔΑΚΕ.

1) Το Μέτωπο με πολλή επιμονή επέμενε σε προγραμματικό-αγωνιστικό προεδρείο μόνο με την Εκπ. Παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα του 2013 και 2014 απέδειξαν ότι στα μεγάλα θέματα είναι αμφίβολη η στέρεη προγραμματική σύγκλιση, ούτε κοινός βηματισμός απεδείχθη το Μάη και Σεπτέμβρη του 2013, αλλά ούτε στις εκλογές για τα ΥΣ του 2014… Όμως στην 3η ψηφοφορία «έστριψε δια του αρραβώνος» και πήρε τον πρόεδρο (Χρ. Σιάχος) με σχετική πλειοψηφία μετά την άρνηση της Παρέμβασης και να μη δεχτεί συζήτηση με ΔΑΚΕ και ΠΕΚ για πιθανή ψήφιση της δικής της διαθεσιμότητας (Π. Μπούρδαλας) και απέσυρε την υποψηφιότητα σ’ αυτήν, αναγνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος λειτουργικά και πραγματικά ανήκει στο Μέτωπο. Είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα ψηφίσει μόνο υποψηφιότητες από τον εαυτό του, που σήμαινε πρακτικά ότι στις δηλωμένες υποψηφιότητες για Γραμματέα από ΔΑΚΕ (Σπ. Ψαρράς) και Εκπ. Παρέμβαση (Π. Μπούρδαλας) άφηνε τον πρόεδρο στη ΔΑΚΕ!!!

2) Η ΔΑΚΕ χρόνια τώρα δηλώνει ότι είναι υπέρ του «αναλογικού» προεδρείου (θέσεις με βάση τη σειρά κατάταξης), αλλά μετά την κόνηση του Μετώπου να της αφήσει τον Γραμματέα, για τη θέση του αντιπροέδρου ψήφισε λευκό «ανταποδίδοντας» και έτσι το Μέτωπο πήρε και 2η θέση στο προεδρείο. Η μεν ΔΑΚΕ για να καλύψει την περσινή της τακτική, το δε Μέτωπο για λόγους που θα φανούν. Έτσι η μεν ΔΑΚΕ απεμπόλισε τη γραμμή της για αναλογικό προεδρείο με το επιχείρημα «ψηφίσουμε όποιον μας ψηφίζει», το δε Μέτωπο αχρήστευσε όλα τα επιχειρήματα με τα οποία έκανε κριτική στην Εκπ. Παρέμβαση και στο ΠΑΜΕ όλο το 2014…

3) Η Εκπ. Παρέμβαση έμεινε σταθερή από την αρχή στις αρχές της, στις προτάσεις της και τη στάση της: Έθεσε συμβολική υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, δεν δέχτηκε αβάσιμη συμπόρευση με ΔΑΚΕ και ΠΕΚ, απέσυρε την υποψηφιότητα για πρόεδρο στη 3η ψηφοφορία (φήφισε Λευκό), διεκδίκησε καθαρά μία θέση στο προεδρείο, αλλά ούτε η ΔΑΚΕ, ούτε το Μέτωπο μπόρεσαν να παραμείνουν στο πλαίσιο που οι ίδιες έθεταν… Παρ’ όλα αυτά, επιεδή μας ενδιαφέρει κύρια το σωματείο και ο κλάδος δώσαμε συμβολική ψήφο στον ταμία από το Μέτωπο (Στ. Μακρίδης) και εκλέχτηκε ο μόνος με απόλυτη πλειοψηφία και στον οργ. Γραμματέα από την ΠΕΚ (Π. Γκόβας), μιας και αρνηθήκαμε μία θέση που δεν αντιστοιχούσε στην 3η θέση που μας δώσατε.

Εν κατακλείδι, εμείς θα λειτουργήσουμε τόσο μέσα στο ΔΣ, όσο και μέσα στα σχολεία, τις επιτροπές αγώνα και τις Γεν. Συνελεύσεις, διότι στο ούτως ή άλλως νέο τοπίο μετά τις εθνικές εκλογές, το αγωνιστικό μας φρόνημα, οι θέσεις μας, οι ιδέες μας και ο ρόλος οφείλουμε και πρ΄πει να είναι καταλυτικός.

Δεν φοβόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποχωρούμε.

Εμπρός για το άλλο, χωρίς διακρίσεις ταξικές & φραγμούς ταξικούς, σχολείο και την άλλη κοινωνία, με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη & ισότητα, πέρα από τον κοινωνικό, οικονομικό, μορφωτικό & εργασιακό μεσαίωνα, τον νεοφιλελευθερισμό, τα κομματικά συμφέροντα, την εξατομίκευση & την ιδιώτευση.

Πάτρα, 13-1-2015, https://eparemvasiax.wordpress.com/