Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Α΄Αχαΐας, αυτόνομο μέλος των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων Δ. Ε.

 [Κατεβάστε σε μορφή pdf την ΔΙΣΕΛΙΔΗ προκήρυξη για εκτύπωση και διακίνηση στα σχολεία: ΤΕΛΙΚΟ Απεργία_ΕκπΠαρεμβαση_3-11-2015]

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ  ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ:   ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ – ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

  • ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ

Η Εκπαιδευτική Παρέμβαση Αχαΐας καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν δραστήρια στην απεργία στις 12/11/2015. Πιστεύουμε πως η επιτυχία αυτής της απεργίας θα έχει κρίσιμη σημασία, για να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια στις αγωνιστικές διεκδικήσεις αυτή τη σχολική χρονιά.

Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων

Από τα 223 μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το 2018, τα 127 πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς! Το παρόν είναι:

Το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων με το ξεπούλημα δημόσια περιουσίας λιμανιών, αεροδρομίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΗ, κ.ά.

H διάλυση του ασφαλιστικού, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με κόψιμο συντάξεων και του ΕΚΑΣ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών-μείωση στα καθαρά, ταφόπλακα στα επικουρικά ταμεία-εφάπαξ και με το πόρισμα των σοφών σύνταξη – επίδομα ελεημοσύνης!

Το νέο προετοιμαζόμενο για την 1/1/2016 μισθολόγιο – φτωχολόγιο που ουσιαστικά παγώνει μέχρι και 15 χρόνια, ανάλογα με την κατάταξη στα ΜΚ, κάθε αύξηση στους μισθούς, αντί της άμεσης ανακούφισης με την μισθολογική προαγωγή των εκπαιδευτικών.

Στα εργασιακά προωθούνται η  αποδιάρθρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η μόνιμη κινητικότητα που μπορούν να φτάσουν έως και τις ομαδικές απολύσεις.

Ο προϋπολογισμός για το 2016, που προβλέπει άλλα 4,5 δις μέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Άρα Η άγρια φοροεπιδρομή με αυξήσεις σε ΦΠΑ, με τον ΕΝΦΙΑ, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα ενοίκια, κ.ά.

Τα παραπάνω μέτρα είναι μόνο η αρχή. Έρχεται νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να εκταμιεύουν τις δόσεις με τις οποίες προβλέπεται να ξεπληρώνεται το χρέος και να περισώσουν τις τράπεζες. Οι δανειστές επιδιώκουν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με απελευθέρωση των περιορισμών στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» και στους πλειστηριασμούς των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά στήριξη ούτε της 1ης κατοικίας.

*****

Η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια, και παγιώνει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας.

Το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση

Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση είναι εδώ! Με χιλιάδες κενά, μηδενικούς διορισμούς, μειωμένες πιστώσεις αναπληρωτών, με νέες αυθαίρετες αναθέσεις μαθημάτων, αύξηση μαθητών στα τμήματα, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών έως τα ΙΕΚ της Περιφέρειας, με μείωση δαπανών. Με εκρηκτικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση (ολιγομελή τμήματα, απουσία βιβλίων και αναλυτικών προγραμμάτων, κ.ά.).

Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση προβλέπει τη συνέχιση της εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, το Νοέμβριο: νέο πλαίσιο αξιολόγησης, εφαρμογή της μαθητείας, δηλ. της φτηνής-δωρεάν ανασφάλιστης εργασίας χωρίς δικαιώματα, το Δεκέμβριο: νέο σύστημα κινητικότητας, τον  Απρίλιο του 2016: εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 στην εκπαίδευση, δηλαδή συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου κλπ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας μιλά για εθελοντισμό, αξιολόγηση και κάποια στιγμή αύξηση ωραρίου, προσχηματικούς διαλόγους, αντί της προώθησης λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματα της παιδείας και των εκπαιδευτικών, ενώ η χρονιά ξεκίνησε με ένα μπαράζ δικών αγωνιστών (ΕΛΜΕ Σάμου, Διοικητικοί ΑΕΙ, κλπ).

Στο παρόν είναι η ανάγκη επιτυχίας της απεργίας, η ενίσχυση της ενότητας και αγωνιστικότητας του κλάδου.

Για να νικήσουν οι αγώνες να ξεπεράσουμε τον παλιό και τον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό

Η ελπίδα στα σωματεία μας και στους αγώνες μας

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια αποφασιστική αντίσταση στην πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου, για κατακτήσεις στις διεκδικήσεις του κλάδου. Απαραίτητη προϋπόθεση να δοθεί αποφασιστική συνέχεια στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις.

Είναι ανάγκη να σκεφτούμε και να δράσουμε, πιάνοντας το νήμα από τις καλύτερες στιγμές των συλλογικών μας αγώνων των τελευταίων χρόνων, τη μάχη με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, των καθαριστριών.

Οι αγώνες αυτοί νίκησαν και άφησαν παρακαταθήκη τα χαρακτηριστικά ανάπτυξής τους: αποφασιστικότητα, διάρκεια, επιτροπές αγώνα, συσπείρωση μέσα στα σωματεία, συντονισμό, διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, πολύμορφες δράσεις και διάθεση σύγκρουσης. Καλούμαστε όλοι, χωρίς αναμονή, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας και να απαιτήσουμε αποφασιστική κλιμάκωση:

Δεν υποχωρούμε – μπροστά oι ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας

Απέναντι στην κυβέρνηση που επικαλείται κυνικά ότι «ο λαός ψήφισε μνημόνιο» για να επιβάλλει αντιλαϊκά μέτρα και απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» στην οποία θέλουν να συναινέσουμε  κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε την αλήθεια των λαϊκών αναγκών, των εργατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής αξιοπρέπειας. Διεκδικούμε το πλαίσιο αιτημάτων του 16ου και 17ου Συνεδρίου και των μαζικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ του Μαΐου –Σεπτεμβρίου του 2013, που παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν θέσεις του κλάδου:

  Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ, Κουαρτέτου και όλων των μνημονίων.

 Απελευθέρωση από τα δεσμά της ΟΝΕ-ΕΕ, ανυπακοή στην ΕΕ, κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας.

 Στάση πληρωμών στους δανειστές, διαγραφή του ληστρικού – τοκογλυφικού χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, Σεισάχθεια, και εν τέλει έξοδο από ευρώ και ΕΕ, ΝΑΤΟ.

 Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό.

 Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια για όλους και χωρίς όρια ηλικίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

 Όχι στο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, αυξήσεις στους μισθούς  και τις συντάξεις για όλους τους εκπαιδευτικούς.

 Όχι στη νέα αξιολόγηση/αποτίμηση – όχι  στην κινητικότητα που θα φέρουν διαθεσιμότητες και απολύσεις

 Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο και 2 χρόνια προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά – κανείς μαθητής έξω από το σχολείο.

 Κατάργηση αντιεκπιδευτικών νόμων, αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και κατοχύρωση των ασφαλιστικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών δικαιωμάτων των συναδέλφων της διαθεσιμότητας, λειτουργία του 4ου έτους αποκλειστικά ως έτος ειδίκευσης και επέκτασης κατά ένα έτος.

  8.000 διορισμούς καθηγητών τώρα, επαναφορά ωραρίου, 20  μαθητές στο τμήμα.

 Ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Συλλόγους Διδασκόντων. Διαφάνεια/αντικειμενικότητα στις τοποθετήσεις.

 Όχι στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κ.ά.

Συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και στο συντονισμό αλληλεγγύης για πρόσφυγες/μετανάστες. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στα δημόσια κοινωνικά αγαθά: παιδεία-υγεία-ασφάλιση-ρεύμα και νερό για όλους.

Πάτρα, 03-11-2015, https://eparemvasiax.wordpress.com/