ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πάτρα, 26 / 2 /2016

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων φορέων προχώρησε στη ψήφιση του νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου & άλλες διατάξεις». Σε αυτό το νομοσχέδιο υπήρξαν πολλές τροπολογίες που αφορούν την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, με κυριότερη αυτή που ανοίγει το δρόμο για την έμμεση κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης στις σχολικές μονάδες.

Το Υπουργείο, χρησιμοποιώντας έννοιες όπως «συνεκπαίδευση», «συμπερίληψη», «προώθηση της ένταξης», «ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση», προχωράει στην αναδιάταξη του εκπαιδευτικού σκηνικού στην ειδική αγωγή σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Με δηλώσεις του τύπου «τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν σε ξεχωριστά σχολεία από τα άλλα παιδιά…», ξεκινά το ξήλωμα της ΕΑΕ, αρχής γενομένης από τα Τμήματα Ένταξης.

Η μνημονιακή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λειτουργεί σαν τον κακό γείτονα, που αφού μετακινήσει τα όρια των συνόρων του χωραφιού του σε βάρος των άλλων, καλεί εν συνεχεία σε διάλογο για να νομιμοποιήσει στα μάτια της κοινωνίας τα πεπραγμένα του. Η Α ΕΛΜΕ Αχαΐας δεν μπαίνει στην λογική του «εθνικού διαλόγου», διότι αυτό θα σήμαινε και νομιμοποίηση της αυθαίρετης αντιπαιδαγωγικής κυβερνητικής πολιτικής που μόνο της κριτήριο είναι οι επιταγές των Δανειστών και η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική σε βάρος της ΕΑΕ  και της Δημόσιας Εκπαίδευσης συνολικά.

Το ΔΣ της Ά ΕΛΜΕ Αχαΐας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην έμμεση κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης. Θεωρεί ότι η διάταξη για τα Τμήματα Ένταξης, όπως και η Υ.Α. για τις πλεονάζουσες ώρες, εντάσσονται στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι δραματικές περικοπές και η αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι «νέες» ρυθμίσεις, αν εφαρμοστούν, θα φέρουν σοβαρές αλλαγές με αρνητικό πρόσημο στις σχολικές μονάδες και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών της ΕΑΕ, ξεκινώντας από τα Τμήματα Ένταξης.

Το Δ.Σ. της Ά ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί τους συναδέλφους να αντισταθούν στην διάλυση της ΕΑΕ μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του κλάδου και με συντονισμό  όλων των εμπλεκόμενων συλλογικοτήτων, συλλόγων γονέων, συλλόγων διδασκόντων, συλλόγων Δασκάλων, ΟΛΜΕ – ΔΟΕ στην κατεύθυνση της:

  • Ενίσχυσης του υποστηρικτικού ρόλου των Τμημάτων Ένταξης.
  • ‘Ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
  • Επαναλειτουργίας του θεσμού της Μετεκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς ΕΑΕ.
  • Με άμεσους διορισμούς εκπαιδευτικών και στην ΕΑΕ.
  • Με αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                  Ψαρράς Σπύρος

****

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610278776 

mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com,  

Πάτρα, 26 / 2 /2016