ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com
Πάτρα, 14 / 9 /2016

Διδασκαλία Αγγλικής γλώσσας κατά επίπεδα γνώσεων στο Γυμνάσιο

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας εκτιμά ότι η πρόσφατη ΥΑ 135800/Δ2/23-08-2016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄2732/31-08-2016 δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αφού:

  1. Διέπεται από μια εμφανή λογιστική αντίληψη εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού.
  1. Δημιουργεί μεγάλες μορφωτικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία με μονό αριθμό τμημάτων στην Α΄Τάξη Γυμνασίου, αφού ένα ολόκληρο τμήμα(ανάλογα με το αποτέλεσμα της διαγνωστικής δοκιμασίας)θα καταταγεί στο ένα από τα δύο επίπεδα ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα γίνει ανακατανομή των μαθητών, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων τους. Δεν κάνει καμία πρόβλεψη για τα μικρά σχολεία με ένα τμήμα ανά τάξη. Το πνεύμα της Υ.Α. είναι διατυπωμένο με σαφήνεια: απαγορεύεται η αύξηση του αριθμού των υφισταμένων τμημάτων!
  1. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργείου για την απόκτηση από τους μαθητές πιστοποιητικού γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) μέσα από το δημόσιο σχολείο.
  1. Σε συνδυασμό με την κατανομή των μαθητών στη δεύτερη ξένη γλώσσα, δημιουργεί μεγάλες και μάλλον ανυπέρβλητες δυσκολίες στη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος. Σε περίπτωση μεγάλης δυσκολίας στη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος νομιμοποιεί εμμέσως τη μη δημιουργία επιπέδων στη διδασκαλία των αγγλικών.
  1. Δημιουργεί γι’ ακόμη μια φορά αναστάτωση και αίσθημα ανασφάλειας στους συναδέλφους ΠΕ06 και επιπλέον αφήνει ελεύθερο χώρο στη διοίκηση για αυθαιρεσίες όπως πιθανές οδηγίες να εφαρμοστεί η ΥΑ σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου ενώ αφορά σαφέστατα μόνο την Α΄ τάξη!
  1. Αντί το Υπουργεί να προβεί σε αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο για να σταματήσουν γονείς και μαθητές να ξοδεύουν χρήμα και χρόνο (που δεν διαθέτουν) σε φροντιστηριακά μαθήματα, προχωράει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών εξοικονόμησης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, μειώνοντας στην ουσία τις ώρες διδασκαλίας και των αγγλικών.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη ΥΑ.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                Ψαρράς Σπύρος