Εκπαιδευτική Παρέμβαση Α΄Αχαΐας

[Συμμετέχει στην Αγων. Ενότητα Καθηγητών – Α.Ε.Κ. για Παρέμβαση στο ΠΥΣΔΕ Αχ., στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας και στις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δ.Ε.]

gro8ia-molyvi-eparemv-aach-2016

Μετά τις εκλογές για τα Υ.Σ: αγωνιστικοί χαιρετισμοί – συμπεράσματα – νέα καλέσματα

****

[Κατεβάστε την Ανακοίνωση για διακίνηση στα σχολεία σε μορφή pdf: meta-tis-ekloges-gia-ta-y-s_nea-kalesmata_ekp-paremvasi-aach_10-11-2016]

******

Ι) Ευχαριστίες

Να ευχαριστήσουμε κατ’ αρχάς από καρδιάς τις εκατοντάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που στήριξαν το τοπικό ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Ενότητας Καθηγητών για ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας και στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας (Α.Ε.Κ.), αλλά και το πανελλαδικό ψηφοδέλτιο για το ΚΥΣΔΕ των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων – Κινήσεων Δ.Ε..

Αναδείξατε την Α.Ε.Κ. για ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πάλι σε 3η δύναμη στο ΠΥΣΔΕ στην Πάτρα και την Αχαΐα (1η στο Αίγιο-Καλάβρυτα), 3η τοπικά για το ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας και για λίγο 3η σε επίπεδο περιφέρειας και 2η (τοπικά) σε επίπεδο ΚΥΣΔΕ (μετά την απρόσμενη 1η θέση το 2014).

ΙΙ) Καλέσματα

Ας δώσουμε δυναμικά το παρόν στους επόμενους συλλογικούς σταθμούς της περιόδου:

α) Στις εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

β) Στην εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας την Τετάρτη 23 Νοέμβρη στην «Αγορά Αργύρη».

γ)  Στην πανδημοσιουπαλληλική απεργία την Πέμπτη 24 Νοέμβρη.

δ) Στις σημαντικές πραγματικές εκλογές για το Σωματείο μας, την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στα σχολεία Τεμπονέρα στηρίζοντας ισχυρά την Εκπαιδευτική Παρέμβαση.

ΙΙΙ) Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Εκτιμούμε ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά το «πανηγύρι» με τους καναλάρχες και τον «Ιερώνυμο», σηματοδοτούν επιτάχυνση των προαποφασισμένων μνημονιακών εξελίξεων βάζοντας στην άκρη τις όποιες πιθανές τελευταίες ταλαντεύσεις θυλάκων. Η είσοδος των ΣΥΝΕΚ στην κυβέρνηση, μετά την προηγηθείσα είσοδο στη διοίκηση, μόνο θετικές εξελίξεις για τον κλάδο δεν προμηνύει.

ΙV) Μια αποκωδικοποίηση των τοπικών αποτελεσμάτων

Η στροφή στην πολιτική συντηρητικοποίηση, η κινηματική άπνοια μεγάλης κλίμακας τύπου 2010-2011 και οι πελατειακές σχέσεις που διαμορφώνουν οι καθεστωτικοί αιρετοί με την πελατειακή λογική του ρόλου του «μπάρμπα στην Κορώνη», τους εξασφάλισαν ατομικούς ψήφους, αυτονομώντας τους ακόμα και  από τις παρατάξεις τους.

Ένα μεγάλο μέρος του κλάδου δεν έχει βγάλει συμπεράσματα, ούτε από τις απολύσεις του Αρβανιτόπουλου, ούτε από το κλείσιμο τμημάτων στην Τεχνική Εκπαίδευση, ούτε από τις «έξυπνες» αλλαγές στα Γυμνάσια, ούτε από την επίθεση της κυβέρνησης στην Ειδική αγωγή, ούτε από το επερχόμενο «νέο Λύκειο» των επιλεγομένων μαθημάτων και πολλών ταξικών φίλτρων, ούτε από τις γενικότερες αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις και εκτιμά ότι η παλιά κατεστημένη λογική του αιρετού / διαμεσολαβητή θα τους «σώσει».

Αυτή την λογική βέβαια φροντίζουν κάποιοι να την αναπαράγουν. Όμως οι καιροί άλλαξαν, έγιναν άγριοι και το πολιτικό ψέμα και οι αυταπάτες τους έκαναν αγριότερους.

Εμείς  οφείλουμε να μπαίνουμε μπροστά, να αναδεικνύουμε τα αδιέξοδα και να βρίσκουμε διεξόδους, να παίρνουμε τις ευθύνες μας και να μην λέμε ψέματα κοιμίζοντας τον κλάδο.

Ο λαός είναι σοφός και θα σηκωθεί. Οι ευθύνες μας μεγαλώνουν, γιατί σημαντικό κομμάτι του κόσμου κοιτάει τις συλογικότητες που δεν μασάνε τα λόγια τους και δεν τον αποκοιμίζουν. Υπάρχει ένα ζωντανό εργασιακά κομμάτι του κόσμου που αναμένει και καρτερεί μια εναλλακτική λύση, δηλαδή μιαν άλλη ενότητα.

Η ειδικότερη αποτίμηση και αποκωδικοποίηση που ακολουθεί, γίνεται για τα αποτελέσματα σε ΠΥΣΔΕ Αχαΐας, τα περιφερειακά αποτελέσματα στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας και τα τοπικά αποτελέσματα για ΚΥΔΣΔΕ. Έτσι θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα στην Αχαΐα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Συνδικαλιστικά η 1η θέση της ΔΑΚΕ αποτελεί μια οπισθοδρόμηση στο παρελθόν. Η άνοδος αυτή μπορεί να εξηγηθεί κυρίως με κεντρικά πολιτικά στοιχεία, μετά την μνημονιακή / καπιταλιστική διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την σχετική κινηματική άπνοια της ΟΛΜΕ με την αγαστή συνεργασία της μετά το 17ο συνέδριο με τα ΣΥΝΕΚ.  Είναι, για μας και επί της ουσίας ο αυθεντικός εκφραστής της πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεχίσει η επόμενη κυβέρνηση, αν τα πράγματα δεν ανατραπούν κινηματικά…

β) Το Μέτωπο Αντ. Καθ.  άντεξε στην πίεση λόγω του αιρετού και κράτησε την 2η θέση.  Τόσο η διάσπασή τους από τα ΣΥΝΕΚ, όσο και η ανάγκη μεγάλων αγώνων, που σύντομα θα τους φέρει η ζωή, θα αλλάξουν εκτιμούμε και τα εκλογικά τους δεδομένα. Φαίνεται ότι εκφράζει συμβολικά τη σύγχιση του κλάδου. Έτσι, δεν είναι τυχαίος ούτε ο τρόπος συγκρότησης του προεδρείου της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας με τη ΔΑΚΕ τα δύο τελευταία χρόνια.

Η απογοήτευσή τους από την κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ και η ομφαλοσκόπηση που ακολούθησε επέδρασαν διαλυτικά στο κίνημα. Ακόμα και σήμερα τμήμα του μετώπου υποτιμά τις διεκδικήσεις και αντιπροτείνει την «συστράτευση για τη σωτηρία τις χώρας». Πάντως απολίτικη φαίνεται η εξέλιξη των ψήφων τους για το ΚΥΣΔΕ, αφού δημόσια δεν στήριξαν ΚΑΝΕΝΑ από από τα πάρα πολλά σχήματα που διεκδίκησαν την ψήφο σας.

Από την ανάλυση φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ψήφων τους πήγαν σε ΠΕΚ, άκυρα και ΣΥΝΕΚ,  ενώ η ψήφος στις Παρεμβάσεις ήταν η επιλογή ενός μικρού μόνο κομματιού  τους,  μιας και για την ηγεσία τους αποτελούμε την εξ αριστερών απειλή. Δυστυχώς το άλλοτε αγωνιστικό ΜΕΤΩΠΟ  τείνει να μετεξελιχθεί σε μια γραφειοκρατική παρέα που ο καθένας συμμετέχει για τους δικούς του λόγους.

γ) Καθιέρωση της Α.Ε.Κ. για ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε 3η δύναμη με δυναμική σε όλη την Περιφέρεια. Στο ΠΥΣΔΕ, παρά τη νέα αρχή της Εκπ. Παρέμβασης στην Πάτρα, μας δώσατε τα ίδια ποσοστά με το 2014 και σημαντική αύξηση στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας. Η 2η θέση των Παρεμβάσεων για το ΚΥΣΔΕ τοπικά  αποτελεί ένα δείκτη.

Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι η Α.Ε.Κ. για ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στηρίζεται ουσιαστικά μόνο στον συνδικαλιστικό και κινηματικό της ρόλο και δεν έχει πραγματική κεντρική πολιτική στήριξη.

δ) Μικρή αύξηση της Α.Σ.Ε. που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, παρά τον γιγαντιαία εκστρατεία τους. Το ΠΑΜΕ που έχει την πλήρη στήριξη από το ΚΚΕ, μετά την αποκάλυψη του διαχειριστικού ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ και παρά το νέο του ρόλο, θα μπορούσε να είχε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι όποιες αυξήσεις αντίστοιχα για το ΠΥΣΔΕ Αχ. και για ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλ. (σε επίπεδο περιφέρειας) κινούνται μέσα στα μικρά αναμενόμενα όρια πανελλαδικών αυξήσεων, λόγω της υπερβολικής παλαιότερης αύξησης των ΣΥΝΕΚ εν όψει διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποτελούν σε καμμία περίπτωση ισχυρό ρεύμα στροφής του κόσμου της εργασίας στα σχολεία της Δ.Ε. για μεγάλους αγώνες. Και αυτό οφείλεται στην κεντρική πολιτική στρατηγική του ΚΚΕ και στον παρεπόμενο τρόπο λειτουργίας του ΠΑΜΕ. Αφενός δεν έχει πάρει απόφαση κεντρικής πολιτικής σύγκρουσης (δείτε στο ασφαλιστικό που περίμενε να κηρύξει την απεργία η … κυβέρνηση στο Πάσχα) και αφετέρου δεν έχει κινηματική εμπιστοσύνη στον κόσμο της εργασίας.

ε) Η επάνοδος τοπικά των … ΣΥΝ.Ε.Κ. ως κυβερνητικής δύναμης, που στηρίζεται από τον υπαρκτό ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπαση από τα «δεξιά» του Μετώπου Αντίστασης Καθηγητών στην Αχαΐα σηματοδοτεί τον ρόλο που πρόκειται να παίξουν οι δυνάμεις αυτές πλέον στο συνδικάτο και αφετέρου δημιουργούν ερωτήματα για το ποιοί είχαν ποιούς στον «κόρφο» τους μέχρι «χθές» στην Αχαΐα και τους έχουν ακόμα στην Αιτωλοακαρνανία (Συμμαχία). Ήλθαν πάντως 4οι σε ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ στην περιοχή μας και 3οι μετά την ΔΑΚΕ και τις Παρεμβάσεις για το ΚΥΣΔΕ, όπου πέρασαν τόσο την Α.Σ.Ε. του ΠΑΜΕ, όσο και την επανεμφανιζόμενη Π.Ε.Κ.

στ) Η δοκιμή της ΠΕΚ ξανά μπροστά μας. Η συμμετοχή τοπικού εκπροσώπου στο πανελλαδικό κατέβασμα της ΠΕΚ, και παρά την μείωση σε σχέση με το 2014, σηματοδοτεί την αγωνία των στελεχών μιας ιστορικής κυβερνητικής παράταξης που έχασε το ρόλο της μαζί με τον αντίστοιχο πολιτικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούμε ότι οι ρόλοι τους και ο βίος τους είναι παράλληλος.

ζ) Αποδοκιμάστηκε σε πολύ μεγάλη κλίμακα η λογική της αποχής ή των «ενιαίων» ψηφοδελτίων, που προτάθηκαν κατά καιρούς, δίχως ώριμη σκέψη κατά τη γνώμη μας.

V) Παράρτημα: Τρεις συγκριτικοί πίνακες

Αναλυτικούς συγκριτικούς πίνακες των σχετικών αποτελεσμάτων, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε και η ανάλυσή μας, μπορείτε να δείτε: είτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση https://eparemvasiax.wordpress.com/2016/11/07/apot-sygkr-pin-ys-ach-dell-eparemvach/, είτε στο συνημμένο της ανακοίνωσής μας (στα σχολεία).

Πάτρα, 10 Νοέμβρη 2016