Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Επείγον προς συναδέλφους των ΕΠΑΛ – και όχι μόνο

[Κατεβάστε την ανακοίνωση κάλεσμα για διακίνηση σε μορφή pdf: kalesma-epal-klp-epeigon-a-elme-pde_eparemvasiach_8-12-2016

Δείτε και τη πρόταση του Δ ΔΔΕ Αχ. Γ. Αφράτη σε μορφή pdf επίσης: protasi-d-dde-ach_metavoles_28-11-2016]

Το κάλεσμα του απερχόμενου ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας για έντονη διαμαρτυρία και διεκδίκηση αύριο Παρασκευή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας στις 1.00μμ εννοείται ότι δεσμεύει και το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Καλούμε συναδέλφους από όλα τα ΕΠΑΛ -και όχι μόνο- σε πλήρη εγρήγορση και συμμετοχή. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να δώσουν τα ΕΠΑΛ της νότιας Πάτρας….

Ως εκπαιδευτική Παρέμβαση θέλουμε να επισημάνουμε ότι η εισήγηση για την μεταφορά του τομέα πληροφορικής του 7ου ΕΠΑΛ στο 1ο ΕΠΑΛ χωρίς ταλαντεύσεις που κάνει ο Δ ΔΔΕ Αχαΐας δεν είναι μόνο μιά προσωπική, ορθολογιστικού – καρτεσιανού τύπου, εκδοχή. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κεντρικού σχεδίου που οδηγεί σε ατραπό – αλυσίδα ώστε να γίνουν συγχωνεύσεις στην Τεχνική Εκπαίδευση, όπου επίσημα έχει δρομολογηθεί ως Ε.Ε.Κ. (Επαγγελματική Εκπαίδευση Κατάρτιση) και με πυλώνα το μοχλό της μαθητείας. Δηλαδή σε ένα δρόμο «ιεκοποίησης» και ενιαίου χώρου ΕΠΑ-ΙΕΚ, όπως εδώ και τρία χρόνια αναλύει και φωνάζει η Εκπ. παρέμβαση και οι Παρεμβάσεις ΔΕ.

Ο αγώνας για τις όποιες αλλαγές στην ΤΕΕ/ΕΕΚ δεν μπορεί, παρά να περνά τόσο από ευρύτερες πραγματικές συναινέσεις ή αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών (Ενώσεις γονέων, Δημ. Επ. Παιδείας, κλπ), αλλά και στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σημειώνουμε δύο επί πλέον στοιχεία:

1) Ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της διέυθυνσης Τεχν. Εκπαίδευσης στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας, δηλ. της… «ιεκοποίησης»…

2) Ο νέος Υπ. Παιδείας ήδη παρήγγειλε την «επικαιροποίηση» της μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση του 2011, ακόμη και με αλλοιώσεις στοιχείων, η οποία καταγγέλθηκε από παντού στο πρόσφατο (11ο) Εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ/ΚΕΜΕΤΕ!! Η πλήρης μελέτη αναμένεται τον Ιανουάριο του 2017.

Είναι όμως «προφανές ότι δεν θα αποκλίνει από εκείνην του 2011… Με βάση τα στοιχεία αυτά, προτείνονται μεταρρυθμίσεις για την ελληνική εκπαίδευση που αφορούν -μεταξύ άλλων- την αύξηση του φόρτου εργασίας των εκπαιδευτικών, τον εξορθολογισμό του σχολικού δικτύου (συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων), την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη…».

ΥΓ: Η ευχαριστήρια ανακοίνωση και με μια μικρή ανάλυση των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών της ΕΛΜΕ θα ακολουθήσει σύντομα και για μας έρχεται 2η!

Πάτρα, 8-11-2016