Απόφαση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας στις 15-02-2017 για την Σύνοδο των πρόδερων το Σάββατο 18-02-2017 

Α. ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ι. Αιτήματα πάλης

 Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή εργασία και ζωή με εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά. Τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν στριμώχνονται στη «μνημονιακή κανονικότητα». Παραμένουν σε ισχύ όλα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του κλάδου όπως διαμορφώθηκαν από το 16ο και 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ καθώς και τις ΓΣ Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ το Σεπτέμβριο του  2013.

Ιδιαίτερα μπροστά στη συγκυρία διεκδικούμε και απαιτούμε:

 • Να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
 • Aμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, των νόμων Φίλη (ΤΕΕ, Ειδ. Αγωγή κλπ), του 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου και του 3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Όχι στο σχολείο που σκοτώνει τη γνώση και επιβάλλει εφήμερη κατάρτιση και μαθητεία, δηλαδή, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
 • Να αποσυρθούν οι εγκύκλιοι για Θεματική Εβδομάδα και Δημιουργικές Εργασίες, που προωθούν τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, που περιέχονται στα πορίσματα Λιάκου – Γαβρόγλου και την πρόταση του Ι.Ε.Π.
 • Να μην επανέλθει η αυτοαξιολόγηση κι αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση όλου του αντιδραστικού – αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης – «αποτίμησης» εσωτερικής και εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. Όχι στην «αυτονομία» των σχολείων.
 • Κατάργηση όλων των Υπ. αποφάσεων Φίλη για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ο.Π. στα ΓΕΛ, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ξένων γλωσσών και μαθητών με Μ.Δ.
 • Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς.
 • Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής.
 • Επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διαδακτικά καθήκοντα  και στήριξη του εκπαιδευτικού έργου με βάση τα αιτήματα του κλάδου.

Για την ΤΕΕ με βάση το παραπάνω πλαίσιο διεκδικούμε άμεσα την καλυτέρευση των μορφωτικών και εργασιακών συνθηκών μαθητών και εκπαιδευτικών με:

 • Φραγμό στο νέο εργασιακό μεσαίωνα μέσω μαθητείας. Κατάργηση της πρόσφατης ρύθμισης για την ΤΕΕ (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας – απλήρωτη εργασία για τους εργοδότες – πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ.) και της υποχρεωτικής κινητικότητας των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
 • Το να αποσυρθεί η ρύθμιση για τον ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων που οδηγεί σε νέο κλείσιμο τμημάτων και πλεονάσματα εκπαιδευτικών. Όχι σε άμεση ή έμμεση κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στην ΤΕΕ και διώξιμο των μαθητών από το σχολείο. Κάθε μαθητής/τρια να παρακολουθεί την ειδικότητα, που επιλέγει, στο ΕΠΑΛ της περιοχής του.
 • Όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ με βάση τις ανάγκες των μαθητών και όχι της αγοράς και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Κατάργηση των Περιφερειακών Συμβουλίων ΕΕΚ που υποτάσσει τα ΕΠΑΛ στις επιταγές της αγοράς. Όχι στη διοικητική και εκπαιδευτική σύνδεση των ΕΠΑΛ με ΔΒΜ. ΕΠΑΛ αποκλειστικά ενταγμένα στη τυπική εκπαίδευση.
 • Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων.

Κενά – διορισμοί – αναπληρωτές

 • Να σπάσει το φράγμα των μηδενικών διορισμώνΜαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών από το 2017-2018 με άμεση κάλυψη όλων των κενών σε αντιστοιχία ένα προς ένα με τις αποχωρήσεις.
 • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές με βάση το υπόμνημα της ΟΛΜΕ.

 Εργασιακά

 • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα επίπεδα του 2013.
 • Όχι στην κινητικότητα, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο μετακίνησης εκπαιδευτικών έξω από το δημόσιο σχολείο ΣΔΕ, ΙΕΚ, ΚΠΑ κλπ.
 • Επαναφορά του 3ωρου των υπευθύνων εργαστηρίων και των επιβλεπόντων στις ερευνητικές εργασίες. Όχι στις αναθέσεις λάστιχο.
 • Μείωση του διδακτικού ωραρίου σε συναδέλφους με προβλήματα υγείας.
 • Οργανικές θέσεις για όλους.
 • Ικανοποίηση των μεταθέσεων με βάση τα πραγματικά κενά κόντρα σε περικοπές και ευελιξία. Κριτήρια, μόρια και διαφάνεια σε όλες τις υπηρ. μεταβολές.

Μισθολογικά

 • Όχι στο μισθολόγιο – φτωχολόγιο και τους δημοσιoνομικούς κόφτες.
 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Κανένας με λιγότερα από 1000€. Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αναδρομικός επανυπολογισμός των μισθολογικών κλιμακίων από 1/1/2016 χωρίς εξαφάνιση του μισθολογικού χρόνου του 2016 και 2017. Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό.
 • Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας! Καμία νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Να επανέλθει στα 12.000€ άμεσα.

Ασφαλιστικό –Συνταξιοδοτικό

 • Να σταματήσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκακλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστραφούν στα ταμεία όλα τα κλεμμένα αποθεματικά. Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και περίθαλψης.
 • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνιαΑυξήσεις στις συντάξεις. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και του εφάπαξ. Ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξη.

ΙΙ. Αιτήματα αιχμής

 • Άμεση ενίσχυση των εκπαιδευτικών με συγκεκριμένα μέτρα, οικονομικά και θεσμικά.
 • Να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα με βάση τις αποφάσεις του κλάδου. Καμμία σκέψη για άμεση ή έμμεση αύξηση του διαδακτικού μας ωραρίου. Επαναφορά στο διδ. ωράριο του 2013.
 • Να γίνουν άμεσα διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
 • Να σταματήσει η περιοριστική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στη λειτουργία των σχολείων, να αρθούν όλα τα μέτρα περιορισμού. Διεκδικούμε δημόσιο υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο με διετή δημόσια υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
 • Στηρίζουμε την Επαγγελματική Τεχνική Εκπαίδευση. Άμεσες αρχικές προϋποθέσεις αποτελούν α) ο μη μετασχηματισμός της σε Κατάρτιση (ΕΕΚ), β) μία μόνο δομή μετά  το Γυμνάσιο, γ) Καμμία δομή κατάρτησης μετά απ’ αυτό και δ) Κατάργηση της μαθητείας σε όλες τις δομές και ηλικίες. Να αναπτυχθεί η ΤΕΕ έτσι ώστε να δίνει δημιουργική προοπτική στους μαθητές.

Β. Πρόγραμμα δράσης – Απόφαση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Με την εκτίμηση ότι, αν δεν μπορέσουμε να ανακόψουμε την επίθεση, κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι, όχι μόνο να βρεθούμε σε δυσμενέστερη κατάσταση, αλλά και να δυσκολέψουν οι όροι ανάπτυξης του κινήματος μας. Αλλά και με την πεποίθηση ότι μπορούμε, προτείνουμε:

 1. (Ξεχωριστά και ως ΨΗΦΙΣΜΑ). 

Η Γ.Σ. των προέδρων να αποφασίσει να καλέσει τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να απορρίψουν τις εγκυκλίους για τη Θεματική Εβδομάδα, τις Δημιουργικές Εργασίες, τους μη παραλοκουθούντες και τη μαθητεία και να μην τις εφαρμόσουν. Αποφασίζει να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στους συλλόγους και τους συναδέλφους. Οι σύλλογοι που ήδη πήραν αποφάσεις υλοποίησης των εγκυκλίων να συνεδριάσουν ξανά, αφού ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για την απόφαση του κλάδου

 1. Παίρνουν οι ΕΛΜΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης των εκπαιδευτικών(επιτροπές αγώνα κλπ) και ενημέρωσης γονιών, μαθητών και της τοπικής κοινωνίας (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ). Με οργάνωση και προγραμματισμό κινητοποιήσεων αντίστοιχο της περιόδου της διαθεσιμότητας. Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους των δασκάλων και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές ΓΣ και δράσεις προκειμένου να μη φτάσουν στη Βουλή το Νέο σχολείο – Λύκειο. Ορίζουμε πανελλαδική μέρα κινητοποίησης  άμεσα σε συντονισμό με συλλαλητήρια σε διευθύνσεις και περιφέρειες στα κέντρα των πόλεων με γονείς μαθητές για τα εκρηκτικά προβλήματα της εκπαίδευσης.
 2. Προτείνουμε ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στη β΄ αξιολόγηση σε συντονισμό με πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις αρχές Μάρτη.
 3. Κινητοποίηση με αιχμή την ελαστική εργασία και διορισμούς στην εκπαίδευση στα τέλη Φλεβάρη. Και αμέσως μετά πρωτοβουλίες συντονισμού από ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ με όλα τα κομμάτια της ελαστικής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για κλιμάκωση με πανελλαδική μέρα αγώνα για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία.
 4. Αποφασίζουμε και πιέζουμε την ΑΔΕΔΥ για κήρυξη τουλάχιστον πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στα μέσα Μάρτη. Να επιδιωχθεί από την ΑΔΕΔΥ συντονισμός και με την ΓΣΕΕ ώστε να παρει χαρακτηριστικά Γενικής απεργίας.

15-02-2017

Σημείωση: Ανεπίσημη απόφαση. Ψηφίστηκε απότ ο ΔΣ αφού η Γεν/ Συνέλευση δεν είχε απαρτία. Για τα πρακτικά: ΝΑΙ από Μέτωπο, Παρέμβαση και ΠΕΝ,  ΛΕΥΚΟ από ΔΑΚΕ.