ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,  Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@gmail.com, http://aelmeahaias.wordpress.com

                           Πάτρα,  23/ 5 /2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ Δ.Δ.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

Τη Δευτέρα 22/5/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή Δ.Δ.Ε. Αχαΐας, μετά από απόφαση του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ, στο γραφείο του και του θέσαμε ερωτήματα για θέματα επίκαιρα που απασχολούν το κλάδο μας.

Ια) Για το θέμα των επιτηρητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις 

Αναφέραμε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα οριστούν βαθμολογητές στο Βαθμολογικό Κέντρο δεν θα πρέπει να κάνουν και επιτηρήσεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια υπηρεσίας έχουν, εκτός και αν το επιθυμούν. Επίσης, όσον αφορά τον ορισμό των συναδέλφων στα σχολεία για επιτηρητές, ζητήσαμε να τοποθετήσει η ΔΔΕ τους εκπαιδευτικούς αυτούς σε εξεταστικά κέντρα της ομάδας σχολείων που εργάζονται (κατά προτίμηση στα πλησιέστερα), εκτός και αν οι ίδιοι επιθυμούν διαφορετικά. Τέλος, καλέσαμε την ΔΔΕ Αχαΐας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή όλων όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία των εξετάσεων.

Ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. μάς απάντησε πως δεν μπήκε ως κριτήριο η τοποθέτηση στα πλησιέστερα εξεταστικά κέντρα και πως θα δει το θέμα των επιτηρήσεων των βαθμολογητών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μας είπε πως τελικά δεν θα τοποθετηθούν οι βαθμολογητές σε επιτηρήσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που δεν αφορούν όμως την περιοχή ευθύνης της Α ΕΛΜΕ.

Ιβ) Για την επιλογή του Επικουρικού Προσωπικού του βαθμολογικού  κέντρου

Ζητήσαμε:

  • να δίνεται στους συναδέλφους η δυνατότητα αιτήσεων
  • κάθε χρόνο να ανανεώνεται το προσωπικό κατά 70%. Εάν ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τις θέσεις να γίνεται κλήρωση.
  • το 30% των συναδέλφων που θα μεταφέρει τη τεχνογνωσία από τη προηγούμενη χρονιά δεν θα πρέπει να είναι το ίδιο όλα τα χρόνια αλλά και αυτό να αλλάζει μετά από 2 ή 3 χρόνια
  • να μην επιλέγονται στελέχη εκπαίδευσης (Σύμβουλοι, Δ/ντές, Υποδ/ντές) παρά μόνο για τις θέσεις που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις
  • να μην επιλέγονται συνάδελφοι που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου
  • να μην επιλέγονται ταυτόχρονα σύζυγοι
  • ο τελικός κατάλογος να κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες.

Ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. μάς απάντησε πως δεν μπορεί να εμπλακεί στα ζητήματα αυτά γιατί είναι υπόθεση του Προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου. Του ζητήσαμε στο πλαίσιο της ενιαίας διοίκησης να κάνει παρέμβαση και να ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της ΕΛΜΕ και μας παρέμπεψε πάλι στον Πρόεδρο του Βαθμολογικού. Το ΔΣ θα πραγματοποιήσει άμεσα επαφή με τον Πρόεδρο.

ΙΙ) Για το 10ο ΓΕΛ

Ζητήσαμε να μάθουμε ποια είναι η τοποθέτηση της Δ.Δ.Ε., που εκκρεμεί μέχρι σήμερα, στην διεκδίκηση ΕΛΜΕ, Δήμου και εκπαιδευτικής κοινότητας για την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου του 10ου ΓΕΛ και για τη στήριξή του με ικανό αριθμό μαθητών.

Ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. μάς απάντησε πως, ύστερα και από την απεικόνιση του μαθητικού δυναμικού της περιοχής, θα εισηγηθεί εντός των επόμενων ημερών θετικά στην κατασκευή νέου κτιρίου που θα στεγάζει σχολείο με εννέα (9) τμήματα μαθητών συν τους υπόλοιπους χώρους (εργαστήρια, κλπ).

Εάν συμβεί αυτό και ο Δήμος Πατρέων κάνει την μελέτη, όπως έχει δεσμευθεί, η μάχη θα δοθεί για την χρηματοδότηση της κατασκευής στην Αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας.

ΙΙΙ) Για τα εσπερινά σχολεία (Γενικά και ΕΠΑΛ)

Ζητήσαμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους εξαίροντας τον ρόλο τους και την αναγκαιότητά τους και ζητήσαμε να μας παρουσιάσει το σχεδιασμό που υπάρχει για αυτή τη δομή εκπαίδευσης.

Μας απάντησε πως δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας νεότερος σχεδιασμός.

  1. IV) Για το μαθητικό δυναμικό της περιοχής

Ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. μάς είπε πως από ό,τι φαίνεται από τις εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία για την επόμενη εξαετία ο μαθητικός πληθυσμός παραμένει σχεδόν σταθερός και έτσι δεν θα έχουμε μειώσεις τμημάτων.

V) Κατανομές μαθητών στα σχολεία

Επαναλάβαμε την πάγια θέση του Σωματείου μας για ισόρροπη κατανομή των μαθητών στα σχολεία. Ο Διευθυντής μας έδειξε έναν πρώτο εν εξελίξει  σχεδιασμό του και δεσμεύτηκε πως δεν θα κάνει χρήση του συν 10% στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.  Επαναλάβαμε τη θέση μας για 20 μαθητές στο τμήμα, 10 στα εργαστήρια και κάθε σχολείο να έχει υποδιευθυντή.

Ασκήσαμε πίεση στον Διευθυντή, ώστε η οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη αλλαγή ζωνών ευθύνης κάθε σχολείου να γίνεται με γνώμονα την στήριξη όλων των σχολείων και τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων τμημάτων σε αυτά. Προτείναμε, μάλιστα, εναλλακτικές λύσεις στα σχέδια που μας έδειξε προς την κατεύθυνση αυτή. Ζητήσαμε, επίσης, να μάθουμε αν με το σχεδιασμό του προκύπτουν συνολικά λιγότερα τμήματα από τα ήδη υπάρχοντα τη φετινή σχολική χρονιά. Επειδή ο σχεδιασμός δεν είχε ολοκληρωθεί, ο Διευθυντής δεσμεύτηκε να μας απαντήσει εν ευθέτω χρόνω. Πάντως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υλοποιεί τη μνημονιακή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης. Επομένως, η αύξηση του αριθμού των τμημάτων και στην περιοχή μας αποτελεί στρατηγικό κινηματικό αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος.

VΙ) Για τα ΕΠΑΛ

Ζητήσαμε το σχεδιασμό για τα ΕΠΑΛ, τις νέες εγγραφές σε αυτά και αν υπάρχουν εξελίξεις στην πρότασή του για κατάργηση και μεταφορά τομέων.

Ο Διευθυντής μάς απάντησε πως υπάρχει μείωση του αριθμού των μαθητών που έχουν εκδηλώσει ως τώρα την επιθυμία να εγγραφούν στα ΕΠΑΛ σε σχέση με πέρυσι και πως προσανατολίζεται σε ένα νέο σύστημα ελέγχου των εγγραφών και των μετεγγραφών σε αυτά. Στο θέμα των προτάσεων που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν για κλείσιμο Τομέων και μεταφορά τους σε άλλο ΕΠΑΛ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, αλλά  αναμένει την υλοποίηση της πρότασης από το Υπουργείο.

Εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διασταυρώνουμε τα στοιχεία που μας δίνει η διοίκηση, ειδικά για τα ΕΠΑΛ, διότι αυτά αλλάζουν μέχρι το Σεπτέμβρη συνεχώς, κρατώντας  τον κλάδο σε ετοιμότητα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση «έδειξε τα δόντια της» πέρσι στην Τεχνική Εκπαίδευση και  δεν αποκλείονται μεθοδεύσεις και για φέτος.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

           Ψαρράς Σπύρος                                             Μακρίδης Ευστάθιος