Ψήφισμα για το δικαίωμα της απεργίας – Κάλεσμα στην απεργία 14 Δεκέμβρη 2017

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Το απόγευμα της Δευτέρας 4-12-2017 η κυβέρνηση επιχείρησε με τροπολογία σε άσχετο ν/σχ, αφού ήδη είχε συμφωνήσει με του «θεσμούς», «να βάλει χέρι» στις απεργίες νομοθετικά. Σκοπός είναι ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας μέσα από την αύξηση του ποσοστού (από 20% σε 50%) των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων επί των ταμειακά εγγεγραμένων μελών.

Στην χθεσινή τροπολογία (που αποσύρθηκε προσωρινά μετά από κατακραυγές στη Βουλή) ανάμεσα στα άλλα ήταν η αλλαγή του νομικού πλαισίου στην καταβολή αποζημείωσης από τους εργοδότες. Συγκεκριμένα για να καταβάλλεται αποζημείωση σε περίπτωση ατυχήματος στο χώρο πρέπιν νομικά να αποδειχθή μόνο ο δόλος της εργοδοσίας και όχι η αμέλεια.

Η αντιδραστική και αντεργασιακή αυτή τροπολογία δεν κατωρθώθηκε να περάσει ούτε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 («άρθρο 4»). Ο ελεύθερος μαζικός συνδικαλισμός είναι καθήκον και δικαίωμα των εργαζομένων.

Η αντιδραστική αυτή αλλαγή αποτελεί «αιτία πολέμου», πέραν του γεγονότος ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί.

Η Γ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί το νέο ΔΣ του σωματείου και την ΟΛΜΕ να συμμετάσχουν σε κάθε δράση και κινητοποίηση ώστε να μη περάσει η τροπολογία. Καλεί δε όλα τα μέλη του σωματείου μας να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τις διαδηλώσεις στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη που παίρνει πλέον άλλα χαρακτηριστικά.

Πάτρα, 5-12-2017

Για την Γ. Σ.

Το Προεδρείο

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                       

A ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail:  aelmeahaias@gmail.comhttp://aelmeahaias.wordpress.com

*****

Σημείωση: Το ψήφισμα κατέθεσε η Εκπ. Παρέμβαση Α΄Αχαΐας