ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, A΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ, ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου)
mail: aelmeahaias@gmail.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com

ΠΑΤΡΑ 10/06/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑ.Λ. ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ»

Την Τετάρτη 6/6/2018 το θέμα της συρρίκνωσης των τριών εσπερινών ΕΠΑ.Λ. της Πάτρας συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων με βάση την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Στη συνεδρίαση παρέστη αντιπροσωπεία του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας (Πρόεδρος, Γραμματέας και ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ στη ΔΕΠ), όπου στις τοποθετήσεις τους παρουσίασαν τις θέσεις του σωματείου για το ζήτημα αυτό. Ομόφωνα το Δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση-ψήφισμα της ΕΛΜΕ που περιγράφετε στην αντίστοιχη ανακοίνωσή μας και καταλήγει: «Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας απαιτεί από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει τη δομή των 3ων Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. της Πάτρας όπως ήταν, αφού οι περίεργες αυτές αλλαγές και παράλογες είναι αλλά και αντιμαθητικές».

Την Παρασκευή 8/6/2018 αντιπροσωπεία του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας ενημερώθηκε προφορικά από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου, σχετικά με την πρόταση-εισήγηση που θα κάνει στο Υπουργείο για κάποιες αλλαγές στην υφιστάμενη Υπουργική απόφαση. Η ενέργεια αυτή ήταν καρπός των κινητοποιήσεων του κλάδου και της κλιμάκωσής τους. Η πρόταση πρέκυψε από τις διαδοχικές συναντήσεις του ίδιου με τον Διευθυντή ΔΔΕ Αχαΐας και τους Διευθυντές των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. Με βάση την πρόταση αυτή, αν ισχύσει τελικά, μετακινούνται, συγχωνεύονται και κλείνουν συνολικά: 4 Τομείς και 7 Ειδικότητες, 13 τμήματα μαθητών μετακινούνται σε διαφορετικά σημεία της πόλης από αυτά που φοιτούσαν και 14 συνάδελφοι αναγκάζονται να μετακινηθούν. Συμπερασματικά κανένα από τα τρία εσπερινά ΕΠΑ.Λ. δεν θα παρέχει την ίδια ειδικότητα στο μαθητικό δυναμικό, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική του θέση.

Επιπλέον στις αυστηρά διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έγιναν απάντησε ότι: 1) αποδέχεται την άποψη της ΔΔΕ Αχαΐας να λειτουργήσει η ειδικότητα του Τεχνικού Οχημάτων στο ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας από την επόμενη σχολική χρονιά και όχι από φέτος όπως έχει εμπεριστατωμένα ζητηθεί από το σύλλογο του σχολείου και το σωματείο, 2) θα δοθεί η δυνατότητα μόνο σε ένα τμήμα μαθητών της τελευταίας τάξης από το σύνολο των μετακινούμενων τμημάτων να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο σχολείο που ξεκίνησε και 3) δεν δεσμεύτηκε ότι η προαναφερόμενη πρόταση της Περιφέρειας θα γίνει στο τέλος αποδεκτή στο σύνολό της από το Υπουργείο και 4) δεν διευκρίνισε αν οι εμπλεκόμενοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με την προηγούμενη απόφαση, λόγω της οποίας θα δημιουργηθούν κάποια ολιγομελή τμήματα.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας δεν μπήκε σε συζήτηση σχετικά με την πρόταση που μας ανακοινώθηκε και ζητήσαμε για άλλη μια φορά από τον Περιφερειακό Διευθυντή να μεταφέρει άμεσα στο Υπουργείο την απαίτηση του κλάδου να αφήσει να λειτουργήσουν όλα τα Εσπερινά ΕΠΑΛ με τους τομείς και τις ειδικότητες που είχαν και γνωρίζει ο λαός της Πάτρας και να αποσύρουν άμεσα τις αποφάσεις ή προτάσεις  συρρίκνωσης και διάλυσης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι σας καλούμε: Στη Συνέλευση την Τετάρτη 13/6 και ώρα 19:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο. Να βάλουμε φραγμό στη συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                Μπούρδαλας Παναγιώτης