ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ, ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ, (Είσοδος από Φαβιέρου), mail: aelmeahaias@gmail.comιστοσελίδα: https://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 15/9/2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με υπουργική απόφαση, που ορίζει το πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προβλέπεται έμμεσα, με εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου, χωρίς προηγούμενη υποχρεωτική εισήγηση/απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, η υποχρεωτική αναμετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες σε ψηφιακές πλατφόρμες, για τη συμμετοχή μαθητών που απουσιάζουν για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία. Δεν γίνεται με σαφήνεια λόγος για καθαρά δημόσιες πλατφόρμες. Ταυτόχρονα επανέρχεται η «τηλεκπαίδευση» για μαθητές που απουσιάζουν από το σχολείο, με χαρακτηριστικά πλέον υποχρεωτικότητας!

Πιο αναλυτικά:

Η ΥΑ αφορά μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν λόγω κορονοϊού καθώς και για εκπαιδευτικές δομές υπό αναστολή λειτουργίας. Ανάμεσα στα άλλα, θεσπίζεται ότι «αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορονοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία».

Δηλαδή το μάθημα που θα γίνεται στην τάξη θα «μεταδίδεται ζωντανά» και στα παιδιά που δεν θα βρίσκονται εντός λόγω ασθένειάς τους από τον νέο ιό.

Αναλυτικά:

1. αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2. αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορονοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορονοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές των διαδικτυακών τμημάτων παρέχεται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, από εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν το ωράριό τους ή από άλλους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό.

Με την νέα υπουργική απόφαση θεσμοθετείται υποχρεωτικά η ζωντανή αναμετάδοση μέσα από τις σχολικές τάξεις!!

Το ΥΠΑΙΘ τώρα έρχεται να επιβάλει την εξ αποστάσεως ως κανονική πλέον αυτόνομη μέθοδο διδασκαλίας.  Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα, διότι, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή εκπαίδευση, τις ανοιχτές σχολικές τάξεις. «Η τηλεκπαίδευση, η εξ’ αποστάσεως, η ασύγχρονη εκπαίδευση», σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς με παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και να υποκαταστήσουν τη ζωντανή διαδικασία της τάξης (κατάκτηση της γνώσης, αλληλεπίδραση, αλληλοβοήθεια, παραστατικότητα, φυσική/σωματική προσέγγιση κ.ά).

Φαίνεται ότι η πολιτική του υπουργείου παιδείας και της κυβέρνησης  Μητσοτάκη δεν είχε μόνο δημοσιονομικές δικαιολογίες για το μη σπάσιμο των τμημάτων και την αναγκαία υγειονομική πρόληψη στα σχολεία, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες αναστολής των ζωντανών μαθημάτων. Η μετατροπή της εκπαίδευσης σε τηλεκατάρτιση και ηλεκτρονική ενασχόληση φαίνεται ότι αποτελεί κεντρική επιλογή για ευρύτερους πολιτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  • Να καταργηθεί τώρα η νέα υπουργική απόφαση και η τροπολογία! Δηλώνουμε πως με συλλογικές αποφάσεις των σωματείων μας και των ομοσπονδιών, δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί! Καλούμε ΕΛΜΕ, και την ΟΛΜΕ, να καταδικάσουν τις απαράδεκτες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας, να απαντήσουν, να πάρουν αποφάσεις ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ!
  • Δεν εφαρμόζουμε την υπουργική απόφαση για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος με κάμερες.
  • Δεν μονιμοποιούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό ώστε να γίνεται είτε «κατ’ οίκον διδασκαλία κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας», είτε για συμπλήρωση των κενών με επί πλέον ενισχυτική διδασκαλία, είτε με παράλληλη διδασκαλία στις τάξεις, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά αίθουσα το ανώτερο. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τμήματα ολιγομελή και χώρους καθαρούς.
  • Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις ενάντια στο μέτρο της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων, και να μην το εφαρμόσουν στα σχολεία τους. Η ΕΛΜΕ καλύπτει συνδικαλιστικά τις αποφάσεις.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχθούν να κάνουν μάθημα με ζωντανή αναμετάδοση!
  • Καλούμε την ΟΛΜΕ να παρέχει την πλήρη και ολοκληρωμένη συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Ψαρράς Σπυρίδων                                           Βασιλακόπουλος Φώτης