ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ, ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου), mail: aelmeahaias@gmail.com, https://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 14/5/2020

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ με τους διευθυντές των σχολείων

Το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαΐου, ανταποκρίθηκαν δεκάδες διευθύντριες και διευθυντές Λυκείων και Γυμνασίων της περιοχής ευθύνης μας. Πρόκειται για έναν από τους ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους η ΕΛΜΕ έρχεται ομαδικά σε συνεννόηση μαζί τους όταν έχουμε περιόδους όξυνσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απογευματινό ίσκιο του 11ου ΓΕΛ και έναντι του 6ου στην Πάτρα.

Βάση αποτέλεσε τόσο η τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη αναμετάδοση ήχου ή και εικόνας από τις ζωντανές τάξεις του σχολείου, όσο και οι ομόφωνες πολλαπλές αποφάσεις  της τοπικής ΕΛΜΕ. Μετά την εισήγηση του προέδρου έκανε παρέμβαση και το σωματείο των συμβασιούχων καθαριστριών της Πάτρας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν κατά σειρά άμεσης προτεραιότητας: α) Συνθήκες ανοίγματος σχολείων μετά τον δίμηνο εγκλεισμό, β) ζωντανές αναμεταδόσεις από τις τάξεις και γ) νέο σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση.

Η συζήτηση ελεύθερη, ζωντανή, διαδραστική. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης πήγε στο πρώτο θέμα. Εκτέθηκαν πολλά προβλήματα λειτουργίας του ανοίγματος που δεν ήταν ακριβώς ίδια σε όλα τα σχολεία, αλλά και διάφορες σκέψεις ώστε να είναι πιο ομαλός ο πειραματισμός. Η συμμετοχή μαθητών της Γ ΓΕΛ τις δύο πρώτες ημέρες θεωρήθηκε χαμηλός, κυρίως στα σχολεία της Πάτρας, ενώ πολύ υψηλός της επαρχίας. Η επικέντρωση όμως του ζητήματος ήταν στο καθολικό άνοιγμα από 18 Μάιου. Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι παριστάμενοι ήταν αντίθετοι σε κάθε μορφής ζωντανής αναμετάδοσης, ενώ κανείς δεν στήριξε το σχέδιο νόμου είτε μερικά είτε ολικά.

Κατά τη διάρκεια και κυρίως στο τέλος παρενέβησαν και τα περισσότερα μέλη του ΔΣ, εκπροσωπώντας όλες τις τάσεις σ’ αυτό. Μάλιστα έγινε καλοδεχούμενη η ομόφωνη θέση του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ για διεύρυνση σε μαθήματα και επέκταση για την απουσία μαθητών για σοβαρούς λόγους υγείας από το σχολείο της «κατ’ οίκον διδασκαλίας», κυρίως από τη νέα σχολική χρονιά. Όσον αφορά αυτή την περίοδο, η τηλεκπαίδευση θεωρήθηκε ότι δεν έχει άλλο νόημα, όχι μόνο για εργασιακούς λόγους, αλλά κυρίως για την στήριξη του ζωντανού σχολείου. Όσον αφορά την περίοδο του εγκλεισμού ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Τελικά συμπεράσματα συζήτησης:

α) Να στηριχθεί η εργασία των καθαριστριών για την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και να ενισχυθούν εργασιακά. Να διεκδικηθούν από τους δήμους περισσότερες.

β) Οι συνάδελφοι διευθυντές αποδέχτηκαν με θετικό τρόπο την προώθηση στους συλλόγους διδασκόντων σχέδιο για την μη χρήση με κανένα τρόπο ζωντανών ή βιντεοσκοπημένων αναμεταδόσεων των μαθημάτων στις τάξεις.

γ) Συμφωνήθηκε να επαναληφθεί μετά από περίπου δύο εβδομάδες η συνάντηση και να έλθουν αν είναι δυνατόν όλοι οι διευθυντές και διευθύντριες, όπως και να συνεχιστεί αυτό το είδος εξειδικευμένων συναντήσεων.

δ) Δέχτηκαν να προωθούν τις ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ ακόμη και όταν «πέφτει» το σχολικό δίκτυο στα e-mail των σχολείων τους.

ε) Ζήτησαν να γίνεται από τους Δήμους της περιοχής μας, κεντρική διαχείριση και προμήθεια αναλωσίμων, όπως αντισηπτικών, καθαριστικών κλπ

Τέλος, οι συνάδελφοι διευθυντές ενημερώθηκαν για όλες τις κινητοποιήσεις του σωματείου και τον οδικό χάρτη που χαράζει.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                       Ψαρράς Σπυρίδων                                Βασιλακόπουλος Φώτης