ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                         

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 18/02/2015

 ΔΑΝΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Προς: Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Κοινοποίηση: Πολιτικά κόμματα,

Βουλευτές Ν. Αχαΐας

ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΜΜΕ

Κύριε Υπουργέ.

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα. Μέχρι στιγμής όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως είναι κυρίως τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία έχουν συναφθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Έτσι, πληρώνουμε για στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια, υπέρογκα ποσά σε δόσεις και με υψηλά επιτόκια, αυτά δηλαδή που ίσχυαν προ μνημονίων (π.χ. 5,2% για το ΤΠ&Δ). Θεωρούμε ότι για λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η αδικία εις βάρος μας τη στιγμή που:

  1. το εισόδημά μας έχει μειωθεί κατά 40% περίπου
  2. οι αντικειμενικές και εμπορικές αξίες των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά πολύ
  3. το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών έχει ελαχιστοποιηθεί (κάτω από 1%)
  4. οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δις από δημόσιο χρήμα, δηλαδή και εμάς ως πολλαπλά φορολογούμενων, για ανακεφαλαιοποίηση.

 Είναι πλέον ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξει πλήρης αναθεώρηση των όρων αποπληρωμής των δανείων των εργαζομένων. Επικεντρώνουμε την διεκδίκησή μας στα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια που αφορούν την λαϊκή κατοικία, δηλαδή σχετίζονται με βασικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Θεωρούμε πως έχει ωριμάσει απολύτως το αίτημα για δραστική περικοπή του κεφαλαίου των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, που να αντιστοιχούν στις δραματικές περικοπές των μισθών των εργαζομένων, στις  αυξήσεις των φόρων  και την αύξηση του κόστους ζωής.

Θα θέλαμε να γίνει κατανοητό ότι η εξυπηρέτηση εκ μέρους μας των δανείων, δεν υποδηλώνει οικονομική άνεση και ευχέρεια. Τις περισσότερες φορές η εξυπηρέτηση των δανείων γίνεται κατορθωτή μόνο και μόνο, διότι γίνεται παρακράτηση των δόσεων από το μισθό μας και σε βάρος άλλων βασικών βιοτικών μας αναγκών. Έτσι, το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των δόσεων θα δαπανηθεί  εξ ολοκλήρου για τη κάλυψη αυτών των αναγκών, πράγμα που δημιουργεί έμμεση μεταφορά ρευστότητας στη πραγματική οικονομία και τα δημόσια ταμεία.

Oι υπογράφοντες: