Πάτρα, 11/05/2015

Προς: Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

Υπόμνημα για την επανασύσταση των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων στην ΤΕΕ

 

Το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, μετά από ευρεία σύσκεψη με τους συναδέλφους της ΤΕΕ που τελούσαν υπό το καθεστώς της διαθεσιμότητας και επανέρχονται στα σχολεία τους βάση του Νόμου 4325/11-5-2015 καταθέτει την παρακάτω πρόταση σχετικά με την επανασύσταση των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ ευθύνης του.

Γενικές αρχές:

Το γενικό πλαίσιο όπως αναφέρεται και στην από 26/3/2015 ανακοίνωσή μας με τίτλο «Συμπεράσματα από τη συνάντηση Εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, άμεσα ζητήματα λειτουργίας» είναι:

  • Όλοι οι καταργημένοι τομείς και ειδικότητες να επανασυσταθούν στα ίδια ΕΠΑΛ που ήταν ακριβώς πριν την κατάργηση τους.
  • Οι καταργημένοι τομείς και ειδικότητες των δύο ΕΠΑΣ που έκλεισαν, να λειτουργήσουν στα πλησιέστερα προς αυτές ΕΠΑΛ.

Ειδικότερα:

Ομάδα
Προσανατολισμού
Τομέας
Ειδικότητα
Ημερήσια ΕΠΑΛ
Εσπερινά ΕΠΑΛ
Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής
Υγείας-Πρόνοιας
Βοηθός Νοσηλευτή
6ο , 7ο , Παραλίας
3ο
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
4ο , 6ο , 7ο
Βοηθός Ιατρικών-Βιολογικών Εργαστηρίων.
6ο , 7ο
Βοηθός Φυσικοθεραπευτή (από 1η ΕΠΑΣ)
6ο
Βοηθός Οδοντοτεχνίτη (από 2η ΕΠΑΣ)
7ο
Αισθητικής Κομμωτικής
Εσωτερικών Χώρων (από 1η ΕΠΑΣ)
Αισθητικής Τέχνης (από 1η ΕΠΑΣ)
6ο
Κομμωτικής Τέχνης (από 1η ΕΠΑΣ)
6ο
Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών
Εφαρμοσμένων Τεχνών Γραφικών Τεχνών 2ο 5ο Σχεδιασμού 2ο
Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αποκατάστασης (από 2η ΕΠΑΣ) 1ο

Επιπλέον για το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ προτείνεται η λειτουργία της ειδικότητας Βοηθός Νοσηλευτή του τομέα Υγείας-Πρόνοιας. Η συγκεκριμένη ειδικότητα θα καλυφθεί από τους δύο συναδέλφους που έχουν οργανική θέση στο σχολείο και δεν έχουν διδακτικό αντικείμενο. Γενικότερα η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται και στη πάγια θέση του σωματείου για την ανάπτυξη όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ στις δύο περιοχές της Πάτρας (βορράς-νότος) και στις δύο βάρδιες λειτουργίας των σχολικών μονάδων της ΤΕΕ (ημερήσια-εσπερινή)

Εκτός της παραπάνω πρότασης προκύπτουν και σοβαρά ζητήματα, στα οποία οφείλουν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου για την ΤΕΕ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας να δώσουν άμεση λύση.

Ζητάμε:

  • Στους συναδέλφους που επανέρχονται στα σχολεία και ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ πριν υπαχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας να τους δοθεί οργανική θέση σε σχολική μονάδα των ΕΠΑΛ.
  • Να αναγνωριστεί πλήρως ο χρόνος της διαθεσιμότητας για όλους για κάθε υπηρεσιακή, βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
  • Να τους δοθούν αναδρομικά οι παρακρατήσεις του 25% του μισθού τους κατά το χρόνο της διαθεσιμότητας. Το ίδιο να ισχύσει για όλο το μισθό για τους συναδέλφους που έχει διακοπεί πλήρως η μισθοδοσία από 22/3/2014 χωρίς να έχει εκδοθεί ποτέ διαπιστωτική πράξη απόλυσης.
  • Να μην εξαντληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο καταληκτικές ημερομηνίες επαναφοράς τους και επανασύστασης των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων αλλά οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

****

Πάτρα, 13/5/2015

Αναθέσεις Μαθημάτων Εκπαιδευτικών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών

Οι συνάδελφοι που είναι πτυχιούχοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ της Αθήνας (σημερινή ονομασία: Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΑΤΕΙ Αθήνας), κατατάσσονται στους εξής κλάδους, ανάλογα με το πτυχίο τους:

α) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (ΠΕ18.01)

β) Γραφιστικής (ΠΕ18.26)

γ) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων (ΠΕ18.27)

δ) Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης (ΠΕ18.28)

Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται ως ενοποιημένη ειδικότητα ΠΕ18.01.

Οι πτυχιούχοι της σχολής ΣΓΤΚΣ έχουν αναθέσεις σε όλα τα Καλλιτεχνικά μαθήματα των ειδικοτήτων τους αλλά μόνο στα Επαγγελματικά Λύκεια. Προκύπτει άμεσα η αναγκαιότητα της διεύρυνσης των αναθέσεων των Εκπαιδευτικών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στην Α/θμια και στη Β/θμια Εκπαίδευση, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εκτός από τις κατάλληλες σπουδές (Πτυχία τμημάτων Καλλιτεχνικών Σπουδών και Παιδαγωγικά ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ) έχουν και πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Καλλιτεχνικών μαθημάτων (από το 1991 έως το 2012).

Συγκεκριμένα:

Στα ΤΕΛ, ΤΕΕ, και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ ως αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, στα Δημοτικά σχολεία ως ωρομίσθιοι για το μάθημα «Εικαστικά» (υπ’ αρίθμ. 75266/Δ2/06-07-2011 απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ), στα Γυμνάσια με διάθεση για τις ανάγκες της υπηρεσίας για τα μαθήματα «Καλλιτεχνικά» και «Τεχνολογία», καθώς και στα Γενικά Λύκεια για τη διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής, «Ελεύθερο» και «Γραμμικό» σχέδιο αλλά και για το μάθημα «Αισθητική Αγωγή» της Α΄ Λυκείου κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν επίσημες αναθέσεις στα προαναφερόμενα σχολεία και μαθήματα.

Μελετώντας τα προγράμματα σπουδών των καλλιτεχνικών μαθημάτων που διδάσκονται στην Πρωτοβάθμια και σε ολόκληρη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διαπιστώνεται εύκολα ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες των καθηγητών του ενοποιημένου κλάδου ΠΕ18.01 ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των διδακτικών ενοτήτων που περιλαμβάνουν τα μαθήματα αυτά. Το θέμα αυτό έχει τεθεί στο Υπουργείο από το 2011, αλλά και στο ΙΕΠ σε μεταγενέστερο χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή τα πρώτα χρόνια της επιστροφής των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά τη διαθεσιμότητα θα είναι δύσκολα και πολλοί συνάδελφοι δεν θα συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την επίλυση αυτού του θέματος

Ειδικότερα για τα ΕΠΑΛ και τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών ζητάμε την άμεση κατάργηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 175720/Δ2/30-10-2014 Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Οδηγίες για τις αναθέσεις μαθημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου», στο σκέλος που αφορά στα μαθήματα Γ΄ Τάξης της Ειδικότητας Γραφικών Τεχνών. Επαναφορά των αναθέσεων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 118842/Γ2/17-9-2008.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                Ψαρράς Σπύρος

*******

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                          

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ , ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com