Επικουρικές συντάξεις:  Όλο το σχέδιο

 

Του Δημήτρη Μπράτη

 

Οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν ανάλογα με τη βιωσιμότητα κάθε Ταμείου, με στόχο την διαμόρφωση των επικουρικών στο 20% του συντάξιμου μισθού. Μεταβατική περίοδος από 3 έως 10 χρόνια

Το τελικό σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με τις προωθούμενες αλλαγές να «τρέχουν» σε δόσεις. Το υψος των επικουρικών συντάξεων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του κάθε φορέα και για τον σκοπό αυτόν θα υλοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα Ταμεία. Για το θέμα αυτό υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με διοικητές φορέων επικουρικής ασφάλισης.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία για το κάθε ταμείο (αριθμός ασφαλισμένων, ύψος συντάξεων, περιουσία κ.ά.), ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών. Με βάση αυτά τα πορίσματα, τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να προσδιορίσουν το ύψος των συντάξεών τους, μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο. Μάλιστα σχετική ρύθμιση πέρασε με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με τις αλλαγές να «κλειδώνουν» τη νέα χρονιά.

Αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση προβλέπει τα εξής:

1. Τα επικουρικά ταμεία – τουλάχιστον τα μεγαλύτερα- θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δηλαδή εξασφαλίστηκε μια παράταση τριών μηνών, καθώς αρχικά προβλεπόταν η ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

2. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείμματα, θα πρέπει να μειώσουν τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Το ποσοστό της μείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταμείου. Πάντως σε γενικές γραμμές στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού (κάτι που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους).

3. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες ασφαλιστικών φορέων: τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα (κυρίως φορείς της ΔΕΚΟ όπως για παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ) αλλά και τα Ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις (π.χ. ΤΑΝΠΥ). Δηλαδή δεν θα υπάρξει ενιαίο «μοντέλο» για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.

4. Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

5. Οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις για να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.

6. Οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά το 2012. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές οι νυν συνταξιούχοι. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, δηλαδή το κατά πόσο υπάρχουν Ταμεία που έχουν ήδη ξεμείνει από ρευστό (και επομένως θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τις συντάξεις).

 

ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Σχέδιο για ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ

 

Ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους σκοπεύει να δημιουργήσει την επόμενη χρονιά το υπ. Εργασίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες είναι «μοιρασμένοι» ως προς την επικουρική ασφάλιση, καθώς ένα τμήμα υπάγεται στο ΕΤΑΤ και οι υπόλοιποι στο ΕΤΕΑΜ.

Ωστόσο το ΕΤΑΤ έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και ενδεικτικά αναφέρεται πως δεν «καλύπτει» όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2005. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτονται από το επικουρικό του ΙΚΑ. Τώρα το υπουργείο Εργασίας -ύστερα από αίτημα της ΟΤΟΕ- προσανατολίζεται στην ένταξη όλων των τραπεζικών υπαλλήλων σε ένα Ταμείο.

Για τον σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «μεταφερθούν» όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες -παλαιοί και νέοι- στο ΕΤΑΤ. Αυτό σημαίνει πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι που σήμερα καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ θα «μετακομίσουν» και μαζί θα… αλλάξουν Ταμείο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εκδίκαση στις 21 Ιανουαρίου από τον Αρειο Πάγο της υπόθεσης του ασφαλιστικού ταμείου της Εμπορικής (προσφυγή για το θέμα είχε κάνει ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα).

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ

Κατάργηση του δώρου από το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων

 

Την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων από το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή «αποτελεί προάγγελο για την τύχη του συνόλου των επικουρικών ταμείων».

Σύμφωνα με την κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση, η διοίκηση του Ταμείου και η κυβέρνηση προχωρούν «στην κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απόφαση για την χορήγησή του»

Σημειώνεται πως το ταμείο χορηγεί στους συνταξιούχους μερίσματα, που κυμαίνονται από 134 έως 274 ευρώ ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και το ύψος της σύνταξης. Τα μερίσματα αυτά δίνονται ανά τρίμηνο και μέχρι τώρα καταβαλλόταν ένα επιπλέον μέρισμα ως δώρο Χριστουγέννων κάθε Ιανουάριο (τον Απρίλιο καταβαλλόταν και δώρο Πάσχα).

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως για την κατάσταση του Ταμείου δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών, η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων λόγω της ανασφάλειας για τις επερχόμενες αλλαγές, αλλά και η ανατροπή της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους.

 

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Εξάμηνη διορία για μελέτες, με αναλυτικά στοιχεία των ασφαλισμένων

 

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει τα επικουρικά ταμεία να έχουν έτοιμες τις αναλογιστικές μελέτες, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών τους δεδομένων. Η αρχική διορία έληγε στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε, για να προλάβουν οι ασφαλιστικοί φορείς να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα τα μεγάλα επικουρικά ταμεία (το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ κ.ά.) πρέπει να έχουν έτοιμες τις μελέτες μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στα μικρότερα επικουρικά ταμεία αναμένεται να δοθεί μια πίστωση χρόνου, ώστε οι μελέτες να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011.

Για το θέμα η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ε. Κουσκουνά, έχει «καλέσει» τις διοικήσεις των Ταμείων να στείλουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και το 2008, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κάθε συγχωνευμένου Ταμείου στο τέλος κάθε χρόνου (δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου).

Ενδεικτικό του…ξεσκονίσματος που θα γίνει στα επικουρικά ταμεία είναι το ότι ζητούνται, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στοιχεία ανά έτος για τις εισφορές, τις παροχές (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας κ.ά.), την περιουσία (κινητή και ακίνητη) κ.ά.

Επιπλέον θα «καταγραφεί» το προφίλ των ασφαλισμένων και για τον σκοπό αυτό τα Ταμεία καλούνται να παρουσιάσουν μέσο όρο: για την ηλικία συνταξιοδότησης, τη μηνιαία εισφορά, τον αριθμό των έμμεσων ασφαλισμένων (π.χ. σύζυγοι, παιδιά), την καταβαλλόμενη σύνταξη, ακόμα και τον αριθμό των νέων συνταξιούχων.

Τέλος, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή ενημερώνει τους ασφαλιστικούς φορείς πως είναι απαραίτητο:

– Τα στοιχεία των ασφαλισμένων να διαχωρίζονται από τα στοιχεία των συνταξιούχων.

– Τα στοιχεία να διαχωρίζονται ανά συγχωνευμένο Ταμείο.

 

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
 

Στο «κόκκινο» τα Ταμεία των ΔΕΚΟ

 

«Μάχη» με τα ελλείμματα δίνουν ήδη ορισμένα επικουρικά ταμεία, τα οποία αναζητούν? ζεστό χρήμα για να καταβάλλουν τις συντάξεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στο Ταμείο της Γενικής Τράπεζας, το οποίο επί ενάμιση χρόνο δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει συντάξεις και τελικά εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΜ.

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα. Οι μελέτες αναμένεται να δείξουν πως τα περισσότερα από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ βρίσκονται στο «κόκκινο» (όπως για παράδειγμα ο φορέας της ΕΥΔΑΠ) και επομένως θα απαιτηθούν παρεμβάσεις.

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν και ορισμένα υγιή επικουρικά ταμεία, τα οποία ωστόσο χορηγούν υψηλές συντάξεις. Από τις μελέτες θα διαπιστωθεί το κατά πόσο συγκεκριμένοι φορείς επικουρικής ασφάλισης (π.χ. το ΤΑΝΠΥ, το ΤΕΑΥΦΕ) -που τώρα είναι οικονομικά εύρωστοι- θα μπορέσουν και στο μέλλον να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Οσον αφορά τα δύο μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία -δηλαδή το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι)-, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως θα αντιμετωπίσουν αναλογιστικά αλλά όχι ταμειακά προβλήματα.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα επόμενα χρόνια τα οικονομικά προβλήματα των επικουρικών ταμείων θα ενταθούν, καθώς ο αριθμός των ασφαλισμένων ακολουθεί πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1980 σε κάθε συνταξιούχο αναλογούσαν 5.05 εργαζόμενοι, ενώ πέρσι η αναλογία έπεσε στο ένα προς 2.64.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Ενιαίο Ταμείο για το προσωπικό των τραπεζών

«Η δημιουργία ενιαίου Ταμείου για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους τώρα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Σε αυτό το ταμείο πρέπει να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι-παλαιοί και νέοι-και να απεγκλωβιστούν άμεσα από το ΕΤΕΑΜ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μείωση των συντάξεων, από τη στιγμή που οι εισφορές μας είναι ήδη πολύ ψηλές».

 

* O Γιώργος Κωνσταντινόπουλος είναι μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων στην Εμπορική Τράπεζα

 

 

ΠΗΓΗ: Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος 2010 15:00.

http://www.mpratis.gr/index.php/2010-09-03-17-59-29/148-2010-12-27-12-02-17