(+ ) Χουσάκου Ευαγγελία (Λίτσα), Δρ Φυσικός (1961-2014)

Ο επικήδειος που εκφωνήθηκε*

Οι συνάδελφοι, η εκπαιδευτική κοινότητα και το συνδικαλιστικό σχήμα των Παρεμβάσεων, που ήταν μέλος η Λίτσα, συλλυπούμεθα βαθιά την οικογένεια για την απώλεια της. Με άλλους από εμάς συναντήθηκε στις τάξεις και στους συλλόγους των καθηγητών, ενώ με άλλους στις συνελεύσεις και στους αγώνες για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνικά δικαιώματα.

Ήταν ένας άνθρωπος πράος, ήρεμος και συμπαθής σε όλους, μια υποδειγματική μητέρα, που με την βοήθεια του αγαπημένου της συνοδοιπόρου στην ζωή Γιάννη προσπαθούσε και κατάφερνε να είναι λειτουργική σε όλους τους ρόλους: Ως ανθρωπίστρια δασκάλα ενδιαφερόταν για όλα τα παιδιά και συχνά παραμελούσε τις δικές της ανάγκες χάριν των μαθητών της. Τα ταπεινά κίνητρα του καριερισμού και του ατομικού οφέλους που συναντώνται στις ημέρες μας, της ήταν άγνωστα και η μόνη της έγνοια ήταν το μυαλό και οι ψυχές των παιδιών.

Ως συνάδελφος, ήταν πρόθυμη και αλληλέγγυα προς τους άλλους και χαρακτηριζόταν από υγιή κοινωνικότητα και σεμνότητα. Βοηθούσε όσους την χρειάζονταν, αντιμετωπίζοντας με υπομονή την σκληρή πραγματικότητα του ελληνικού σχολείου, αποφορτίζοντας εντάσεις και δημιουργώντας όρους γόνιμης συνεργασίας.

Τέλος, ως πολιτικό ον, πάλεψε με συνέπεια, ενταγμένη σε συλλογικότητες στον χώρο δουλειάς της (σύλλογος αδιορίστων, σύλλογος αναπληρωτών, ΕΛΜΕ Α΄ ΑΧΑΙΑΣ με την Εκπαιδευτική Παρέμβαση). Αρνήθηκε συνειδητά τα ιδεολογήματα για το τέλος της Ιστορίας που κυριάρχησαν την τελευταία εικοσαετία και τώρα δικαιώθηκε. Έτσι είχε αποφασίσει και έτσι άλλωστε το βίωνε από την δεκαετία του 90′ με την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση. Εμείς ανήκουμε στην καταπιεσμένη τάξη και η δύναμή μας είναι η ποιότητά μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους επιτυχούς ενότητας, αν θέλουμε η πάλη να είναι αποτελεσματική και η ποιότητα να φέρει την κρίσιμη ποσότητα.

Σήμερα, αντιμετωπίζοντας την απώλειά της, συνειδητοποιούμε ότι κανένα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν θα είναι μαζί μας για πάντα. Τίποτα δεν είναι δικό μας για πάντα. Ας μοιραστούμε την ύπαρξη της Λίτσας, αναβιώνοντας στις καρδιές μας τις μνήμες της. Και ας συνεχίσουμε την υπαρξή της, μένοντας πιστοί στις αξίες της: ανθρωπιά, ισότητα, σεβασμός στην διαφορετικότητα, αλληλεγγύη.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας προσφέρει στην μνήμη της ένα συμβολικό ποσό σε ευαγές ίδρυμα της περιοχής.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.

* Τον επικήδειο εκφώνησε η Βάσω Μούρτζη, μέλος του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας από την Εκπαιδευτική Παρέμβαση στην “Παναγία Αλεξιώτισσα” στην Πάτρα.

Σημείωση: Σάββατο 2 Αυγούστου 2014, ημέρα της κηδείας μετά από τραγικό τροχαίο, πηγαίνοντας στις 30-7-2014 με το σύζυγό της – βαριά τραυματισμένο – Γιάννη Κωστόπουλο, προς το πατρικό της σπίτι, στη Μονεμβασιά, λίγο πριν φτάσουν…