Εκπαιδευτική Παρέμβαση Α΄ Αχαΐας

Αποτίμηση Εκλογών 7/12/2016 στην Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας & συγκρότησης του Δ.Σ. 14/12/2016

[Κατεβάστε την αποτίμηση χωρίς τον πίνακα των αποτελεσμάτων σε μορφή pdf για διακίνηση: apotimisi-eklog-pinak_sygkr-ds-aelemach-eparemv_18-12-2016]

Άναλαμβάνουμε την αναλογούσα μας ευθύνη και ανταποδίδουμε τη χαρά για τη συμμετοχή μας, άλλη μία φορά, στο Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ της Αχαΐας με 94 ψήφους, στην 4η θέση και με 10,02 %, όπως και για τους τρεις αντιπροσώπους στο τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ με 112 ψήφους, την 3η θέση και με 11,99 %!

Στην 1η θέση –με ελάχιστη μείωση- η ΔΑΚΕ παίρνοντας την 3η έδρα με την ενισχυμένη αναλογική και μάλιστα για 1 ψήφο. Το Μέτωπο 2ο -και παρά τους αιρετούς- βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση από τη ΔΑΚΕ και αρκέστηκε πλέον για 1η φορά σε 2 έδρες στο ΔΣ. Η Αγ. Συνεργασία (ΣΥΝΕΚ), που αποκόπτηκε, αφού τσαλαβούτησε στη Διοίκηση, συνετρίβη.

Η ΠΡΕΝ (ΠΕΚ/ΠΑΣΚ) (1 έδρα) επέστρεψε ως 3η για φέτος, κοντά στα ποσοστά 2013 και 2014, μετά τις μνημονιακές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΜΕ βρέθηκε 1 ψήφο πίσω από την Εκπ. Παρέμβαση και προσπάθησε μαζί με όλες τις παρατάξεις (πλην ΔΑΚΕ) να νομιμοποιήσει σημασμένο ψηφοδέλτιο (με κύκλο) ως έγκυρο για να μπεί στην κλήρωση της έδρας μαζί με την Παρέμβαση, διεκδικώντας μερική «αντίσταση» στην νομοθεσία! Όταν ζητήσαμε όλων τη γνώμη για την απλή αναλογική, όλοι –μα όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων-  (φυσικά και η ΔΑΚΕ) σιώπησαν…

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς

Η σύγκλιση –συγκυβέρνηση- των προσκυνημένων μνημονιακών δυνάμεων ΝΔ (ΑΝΕΛ)–ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ–ΣΥΡΙΖΑ (με κεντρικό) ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής, περνάει και από τον παραμορφωτικό καθρέφτη των σωματείων.

Οι εκλογές στην Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, αν μη τι άλλο, έδειξαν τα όρια της μετακίνησης μέσα στην δυναμική της πρόσκαιρης και ευαίσθητης ισορροπίας – ακινησίας.

Οι μετακινήσεις στο μπλοκ της συντήρησης είναι ενδεικτικές -και πλέον είναι φανερό ότι σ’ αυτό ανήκει και μεγάλο μέρος του λεγόμενου Μετώπου-, μιας και αποτελούν ακόμα συγκοινωνούντα δοχεία με τα ΣΥΝΕΚ (ίσως και με μέρος της ΠΡΕΝ), ενώ το ρόλο της πούρας νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής συνιστώσας του συστήματος κρατά η ΔΑΚΕ.

Έτσι στην ουσία δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στο μίγμα του προεδρείου του σωματείου. Η ΔΑΚΕ (ξανα) πήρε τον Πρόεδρο (όπως και όλες τις υπόλοιπες θέσεις) από το Μέτωπο και… έδωσε τον Γραμματέα. Έτσι το δίδυμο ΔΑΚΕ-Μέτωπο καλά κρατεί (τις δύο προηγούμενες χρονιές έτσι έπραξε το Μέτωπο). Η Εκπ. Παρέμβαση, συμβολίζοντας μια τελείως άλλη λογική στο σωματείο και τον κλάδο, έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις δύο πρώτες ψηφοφορίες απέναντι στη ΔΑΚΕ, αλλά δεν είχε καμμία τύχη.

Η Παρέμβαση πάλι πυξίδα του Σωματείου

Παρ’ όλα αυτά οι συνάδελφοι στηρίζουν την Παρέμβαση για τον ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση στο σωματείο, ως διακριτή υπαρκτή εναλλακτική πρόταση, αλλά και ως πυξίδα των  βαθύτερων αναλύσεων και των αναγκαίων αγώνων. Όμως η έλλειψη κινήματος σε ευρεία κλίμακα και των συλλογικών διαδικασιών δυσκολεύει για την ώρα τα πράγματα. Προς το παρόν παλεύουμε συλλογικά για να μπούμε στους μεγάλους συλλογικούς αγώνες, χωρίς να παραμερίζουμε τις «μικρούς», που αφορούν σπουδαίες αναγκαιότητες και ειδικές κινητοποιήσεις.

Άρα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα:

  • Όσο δεν παίρνει ο κόσμος της Εκπαίδευσης θέση μάχης μέσα από μικρές και μεγάλες κινηματικές διαδικασίες και συνελεύσεις, η κατάσταση θα σύρεται συνεχώς σε χειρότερες θέσεις.
  • Όσο η Πλειοψηφία του κλάδου δεν απεμπλέκεται από τις κατεστημένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις και σταματήσει την αποχή, που δεν θέλουν την πραγματική ενότητα του σωματείου, αλλά την δημοσιοϋπαλληλικού τύπου συνδικαλιστική διαχείριση και «συνδιαχείρηση», μην ανοίγοντας ποτέ όλη την βεντάλια του προβλήματος, θα οδηγούμαστε ίσως σε μικρούτσικες νίκες και βεβαίως σε μεγάλες ήττες.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) –που πλέον μεταβάλλεται βάσει επιταγών των Ε.Ε-ΟΟΣΑ σε Επαγγελματική Εκπαίδευση Κατάρτιση – ΕΕΚ). Επί δύο συναπτά έτη βάλλονται ένα ένα τα ΕΠΑΛ, αλλά το προεδρείο – πλειοψηφία του σωματείου (ΔΑΚΕ – ΜΕΤΩΠΟ) δεν έχει «καταφέρει» να συνενώσει στρατηγικά ούτε τους συναδέλφους δύο σχολείων ταυτόχρονα για να δοθεί μια μάχη, πόσο μάλλον όλων των ΕΠΑΛ και της Γενικής Παιδείας μαζί. Εμείς πάντως έχουμε τέτοιες προτάσεις διεξόδου, όπως για παράδειγμα μεταξύ 1ου και 7ου ΕΠΑΛ στην κοινή συνάντηση στην ΕΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα 19/12ου. Το ΠΑΜΕ, τέλος, είναι συχνά σε άλλη «πλατεία»…
  • Καθοριστικός πλέον γίνεται ο ρόλος της Εκπ. Παρέμβασης, αλλά και όσων συναδέλφων βγούν από την «αδράνεια», που μας καθηλώνει η δύο ετών διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο «φόβος» του Κυριάκου.
  • H Εκπαιδευτική Παρέμβαση, ανανεωμένη πλέον και φρέσκια και έμπειρη, συνδέοντας το συνειδητό με το αυθόρμητο, θα καταθέτει το επόμενο διάστημα και σε κάθε ευκαιρία προτάσεις που θα ξεφεύγουν από την καθήλωση των τελευταίων ετών, όπου την κύρια κεντρική ευθύνη έχουν Μέτωπο και ΔΑΚΕ.
  • Τέλος μιλάμε για Ενότητα στην βάση του αγώνα, που είναι ο αναγκαίος όρος ανάπτυξης διεργασιών και κινήματος και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, σε αντίθεση με την κάλπικη εκλογική ενότητα που έχει αποδειχτεί ότι συνήθως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Μετά το ξεδίπλωμα της (αντι) μεταρρύθμισης του συστήματος (ΟΟΣΑ – ΕΕ –ΔΝΤ-κυβρνήσεις) από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, και όχι μόνο, «ο κύβος ερίφθη» πλέον για όλους μας.

Εκπαιδευτική Παρέμβαση, https://eparemvasiax.wordpress.com/

Πάτρα, 18-12-2016

*****

Παράρτημα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΔΣ Α ΕΛΜΕ ΑΧΑΙΑΣ 2016

  Για το ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχ. Για αντιπροσώπους

στο τοπ. Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ

Ψήφισαν 971 971
Ακ.-Λευκά 36 40
Έγκυρα 937 934
Έδρες/αντιπρόσωποι 7 24
Μέτρο 134 39
1/3 Μέτρου 45 13
Ψηφοδέλτια Έλαβαν Έλαβαν
ΔΑΚΕ 312 ψ, 33,30%, 3 έδρες 303 ψ, 8 αντ.
Μέτωπο Αντ. Καθ. 259 ψ, 27,64%, 2 έδρες 242 ψ, 6 αντ.
ΠΡΕΝ 121 ψ, 12,91%, 1 έδρα 109 ψ, 3 αντ.
Εκπ.Παρέμβαση

(Παρεμβάσεις Δ.Ε.)

94 ψ, 10,03%, 1 έδρα

 

112 ψ, 3 αντ.
Α.Σ.Ε (ΠΑΜΕ) 93ψ, 9,93%, – έδρα 95 ψ, 2 αντ.
Αγ.Συνεργασία (ΣΥΝΕΚ) 46 ψ, 4,91%, – έδρα 57 ψ, 2 αντ.
Α.Ρ.Κ.Ε. (Ανεξ.) 12 ψ, 1,28%, – έδρα 16 ψ, – αντ.